Syriska kvinnor i ett flyktingläger i Libanon. Foto: Hussein Malla/Scanpix.

FN-larm: Fler syrier i behov av hjälp

Sju miljoner människor på flykt
1:51 min

I skuggan av försöken att få till stånd nya fredssamtal för Syrien, så ökar den humanitära krisen i oroväckande takt. FN larmar nu om att 40 procent av Syriens befolkning behöver hjälp - en ökning med mer än två miljoner på bara två månader.

Nu räcker orden inte längre till, för att beskriva den grymma och hårda verkligheten för Syriens folk, som förvärras i allt snabbare takt. Så förklarade chefen för FN:s humanitära hjälp, Valerie Amos, situationen för FN:s säkerhetsråd.

Valerie Amos var märkbart besviken, över att säkerhetsrådet inte kunde sätta mer press på de stridande parterna, så att hjälp kan nå ut till civila. På bara två månader har hungern och behovet av hjälp ökat från 6,8 miljoner till 9,3 miljoner människor i dag - vilket motsvarar 40 procent av Syriens befolkning. Till det kommer att nästan sju miljoner är på flykt från sina hem.

Under de två och ett halvt år som inbördeskriget rasat i Syrien, så har FN bara kunnat enas om en enda resolution - att Syrien skulle förstöra sina kemiska vapen.

Alla försök att få till stånd nya fredssamtal i Genève, skjuts ständigt på framtiden. De nu planerade, ser i dagsläget mycket osäkra ut.

För att ytterligare förvärra krisen, så har nu en polioepidemi brutit ut - de första bekräftade fallen på 14 år i Syrien. Regimen vill nu vaccinera alla barn, och Syriens vice utrikesminister, Faisal Mekdal, vädjar till rebellerna om eld-upphör i polioområden, så att alla barn kan vaccineras.

Med sju miljoner människor på flykt, varav två miljoner till utlandet, så är risken för att en polioepidemi skall sprida sig utanför Syriens gränser, mer än överhängande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".