Tårtattack mot Jimmie Åkesson

1:18 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har attackerats vid en boksignering i Stockholm. En kvinna ska ha kastat en tårta i ansiktet på honom.

– Det är en kvinna som har kastat en tårta på honom, säger Sven-Erik Ohlsson, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Attacken skedde i samband med att Jimmie Åkesson signerade böcker på Nytorget i Stockholm.

Åkesson ska inte ha fått några fysiska skador och kördes efter händelsen från platsen av Säkerhetspolisen.

– Det är ingen fara med Jimmie. Vi ville fortsätta signeringen men Säkerhetspolisen valde att avbryta, säger Linus Bylund, stabschef och pressansvarig hos Jimmie Åkesson som fanns på Nytorget tillsammans med Åkesson.

Bylund beskriver kvinnan som kastade tårtan som en äldre dam.

– Hon stod i folkmassan, tog några steg fram och tryckte tårtan i ansiktet på Jimmie, säger Linus Bylund.

Enligt Bylund kommer Sverigedemokraterna troligen att polisanmäla händelsen.

Säkerhetspolisen fanns på plats vid händelsen men kan i nuläget inte kommentera hur kvinnan kunde ta sig fram till Åkesson utan att stoppas.

– Vi vill inte spekulera i hur det kunde hända men det kommer naturligtvis att göras en utredning, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Kvinnan som kastade tårtan är nu frihetsberövad. Polisen har ännu inte bestämt sig för hur händelsen ska rubriceras.

Ytterligare en person, enligt uppgift en man, har omhändertagits av polisen.

Sverigedemokraterna har under dagen haft ett tält vid Nytorget i Stockholm, och Jimmie Åkesson var på plats för att signera sin nya bok.

Enligt Linus Bylund var det stökigt på platsen under signeringen och en större grupp motdemonstranter hade tagit sig till Nytorget.

– Det var runt tvåhundra motdemonstranter, berättar Dervis Kilic, tidigare SR-medarbetare som tog sig till platsen strax efter attacken mot Åkesson.

Enligt Stockholmspolisen var det dock inga större oroligheter på platsen.

– Vi kontrollerade ett antal personer och det förekom en del äggkastning men den enda som omhändertogs var kvinnan som kastade tårtan, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kallar händelsen "oacceptabel" i en kommentar på Twitter:

"Oacceptabelt att kasta tårta på Åkesson, liksom alla former av hot eller våld mot SD. Rasism ska bekämpas med demokratiska metoder."

Även Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund twittrade om attacken på Åkesson:

"Läser om tårtattack mot Jimmie Åkesson. Hur mkt man än ogillar hans politik är det oacceptabelt att gå till handgripligheter."

Andra kända tårtattacker

Jimmie Åkesson är inte den första som utsätts för "tårtning" i Sverige. Här är andra kända tårtattacker:

Den 7 mars 2001: Handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen får var sin tårta i nacken vid en debattafton i Lund. Två personer döms till dagsböter för ofredande.

Den 17 april 2001: Finansministern Bo Ringholm tårtas under sin sedvanliga budgetpromenad längs Drottninggatan. Organisationen "Stockholms tårtbrigad" tar på sig attacken och en 21-åring döms till 30 dagsböter. Hovrätten höjer straffet till 70 dagsböter.

Den 5 september 2011: Kung Carl XVI Gustaf får en tårta kastad rakt i ansiktet när han besöker Getteröns naturcentrum utanför Varberg. En 16-årig pojke döms till 100 dagsböter för ofredande.

Den 12 februari 2003: Författaren Mikael Niemi klär ut sig till en gumma och trycker en gräddtårta i ansiktet på kollegan Bengt Pohjanen, i samband med premiärvisningen av Pohjanens nya film.

Den 10 juni 1993: Ingen tårta, men väl en matlåda, får statsminister Carl Bildt kastad på sig på en restaurang i Gamla Stan. Den skyldige, en berusad 32-åring, beskriver attacken som helt oplanerad. Bildt klarar sig undan med nedsölade kläder och ett sår på kinden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.