"Möjligheter till rättvist val i Zimbabwe"

Sydafrikas president Thabo Mbeki anser att det kommande valet i Zimbabwe har alla möjligheter att genomföras fritt och rättvist. Ett uttalande som ses som att regeringarna i södra Afrika återigen sluter upp bakom Robert Mugabes regim.

– Jag vet inte vad det är som Zimbabwe anses göra fel, alla vallagar som SADC, samarbetsorganisationen för södra Afrika, har rekommenderat har ju införts, en oberoende valkommission, tillgång till media, fri valkampanjrätt och inget våld, och SADC kommer att observera valet. Vad mer kan man begära, för att valet skall bli fritt och rättvist? säger president Thabo Mbeki.

Men ständiga rapporter från Zimbabwe vittnar om att samtliga lagar bryts, valkommissionen leds av militären och ingen utomstående får granska röstlängden.

Oppositionen nämns inte
Ännu har inte oppositionen nämnts i tv, radio eller de statliga tidningarna, ännu mindre fått framträda eller ens annonsera sina budskap.

Samtliga valmöten bryts upp som varande olagliga och polis tillsammans med regeringspartiets ungdomsgäng ”The Green Bombers” går till våldsamma angrepp på alla som misstänks tillhöra oppositionen.

Observatörer släpps inte in
Observatörerna från SADC, som skulle ha varit i Zimbabwe tre månader före valet, har ännu inte släppts in i landet. 

Det är den valmiljön som får alla andra bedömare att anse att det måste till ett mirakel för att kunna genomföra ett rättvist val i Zimbabwe.

Oppositionsledaren, Morgan Tsvangirai, var märkbart irriterad under ett av sina besök i Sydafrika, att nu gör regeringarna i södra Afrika återigen gemensam sak med president Robert Mugabe.

– SADC:s riktlinjer för val, är inte värda papperet de är skrivna på, anser Tsvangirai, och det ankommer inte på omvärlden att förkunna om något är fritt och rättvist, det avgör Zimbabwes folk.

Robert Mugabe har bara bjudit in före detta befrielserörelser i södra Afrika att observera valet den sista mars.

Tidigare val har dömts ut
De två tidigare valen har dömts ut av EU, Samväldet och nu sent omsider också av Afrikanska unionen, som varande förknippade med fusk och våld.

Det är hittills bara SADC och regeringspartiet ANC i Sydafrika, som anser att de var fria och rättvisa, och förtjänar respekt.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".