Journalistmord i Ukraina kan klaras upp

Ett omtalat misstänkt politiskt mord på en känd ukrainsk journalist är på väg att klaras upp. Det är mordet på journalisten Georgij Gongadze som bland andra den tidigare presidenten Kutchma anklagades för att ligga bakom. Nu har flera högt uppsatta polisbefäll gripits.

Fallet med den mördade ukrainske journalisten Georgij Gongadze har länge plågat den tidigare ukrainska makteliten med den avgående presidenten Leonid Kutchma i spetsen.

Under flera år har nämligen oppositionen framfört anklagelser om att den dåvarande presidenten själv gett order om att den för regimen obekväme journalisten skulle röjas ur vägen.

Påträffades halshuggen
Gongadzes halshuggna kropp hittades några månader efter försvinnandet i ett skogsområde utanför huvudstaden Kiev. Men någon förövare kunde inte hittas och det tidigare statskontrollerade rättsväsendet hade väldigt svårt att komma vidare i de otaliga utredningar som gjordes.

Och varje gång som anklagelserna riktades mot höga polisbefäl eller presidenten själv så lades undersökningarna snabbt ned.

Nu när den nya regeringen tagit vid så börjar det dock hända saker snabbt. I veckan har flera högt uppsatta polisbefäl, överstar och generaler gripits och riksåklagaren hävdar att man vet vem som låg bakom mordet.

Polischef efterspanas
Ytterligare en person är efterspanad, en person som vid tiden för mordet var en av de högsta cheferna vid säkerhetspolisen.

Den ukrainske riksåklagaren berättade vid en vällbesökt presskonferens att även den tidigare inrikesministern kommer att förhöras senare i veckan. Spåren leder alltså allt högre upp inom den tidigare makthierarkin.

Och den tidigare presidenten Kutchma har en hel del att frukta i dessa dagar. Den nya ledningen har satt igång olika rättsliga processer som direkt vänder sig mot Kutchma och även dennes familj.

Till exempel har en privatiseringsaffär av ett statligt industrikomplex ifrågasatts, där en av Kutchmas familjemedlemmar köpt upp industrin för en i sammanhanget låg summa.

Får förmåner indragna
Och häromdagen beslutade den nya regeringen att skära ned på Kutchmas mycket lyxiga pensionsförmåner. Förmåner som Kutchma skaffade sig i all hast bara några dagar innan den nya ledningen tog vid.

Kutchma får nu inte behålla ett presidentpalats att bo i utan får i stället en tjänstebostad. Dessutom sänks pensionen betydligt: Och det tidigare beslutet om att han ska ha behålla två tjänstebilar, fyra chaufförer, egen kock och ytterligare hushållspersonal har också rivits upp.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".