Diabetessjuka berättar inte om blodsockerfall

1:55 min

Var femte person med diabetes berättar inte för sjukvården om de blodsockerfall de får. Det leder till onödigt lidande och sämre behandling, visar en internationell studie som presenterades i Lund i dag på WHO:s Världsdiabetesdag.

Erik Öster har haft diabetes i 16 år och beskriver blodsockerfallen som mycket obehagliga.

– Den situationen vill du inte skall hända, man tappar fokus och vissa uppfattas som rent av berusade. I och med att du inte får det socker du behöver så kopplar inte hjärnan som den ska.

50 000 personer i Sverige har typ 1-diabetes och 350 000 har typ 2-diabetes. Diabetes är den sjukdom som ökar snabbast i världen och klassas av FN som ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan. 

De som har diabetes har oftast dagliga känningar av blodsockerfall som svettningar, hjärtklappning och darrighet – men blodsockerfall kan också bli riktigt farliga, berättar Mona Landin-Olsson, professor i diabetologi.

– Det kan leda till att man bli omtöcknad, man får dåligt omdöme, man förstår inte att man skall äta och man kan bli medvetslös och få kramper. Man kan till och med avlida om det vill sig riktigt illa, säger hon.

Var femte patient vill alltså inte berätta om sina blodsockerfall. Det kan, enligt professor Mona Landin-Olsson, bero på dels en rädsla för att bli av med körkortet, dels på att många som har diabetes tar för mycket insulin eftersom man vet att höga blodsockernivåer leder till komplikationer med hjärta, ögon och njurar. Uppmaningen nu är de som har diabetes berättar om sina blodsockerfall så att sjukvården kan ge en bättre och mer skräddarsydd behandling.

– Man kan faktiskt göra väldigt mycket om man identifierar var hypoglykemierna ligger och ser ett mönster i det, så det är mycket vi kan hjälpa till med, säger Landin-Olsson.

Erik Öster, som haft diabetes i 16 år, säger att få sjukdomar kräver så mycket medvetenhet och kunskap hos den som är drabbad som diabetes. Allting han gör påverkar blodsockernivåerna: vilken sorts mat han äter, vad han dricker, varje steg han tar.

– Ja, precis. Varje steg räknas, eller de man inte tog, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista