Naturvårdsverket vill införa rep-avdrag

1:38 min

Efter rot och rut kommer kanske – rep.

Naturvårdsverket vill ha ett rep-avdrag, för reparationer. Då skulle vi behålla våra saker lite längre.

Avfallet ökar hela tiden, och det märks ute på Ragn-Sells återvinningsanläggning Högbytorp norr om Stockholm.

– Man blir fascinerad över det här samhället över hur mycket som faktiskt slängs. Så kan man ju få sig en tankeställare när man befinner sig på en sådan här anläggning, säger, Anders Hagevi, som arbetar på Högbytorp.

Anders Hagevi kör omkring på återvinningsanläggningen Högbytorp bland enorma högar av metall, plast, papp, trä och matavfall.

Det är här skräpet hamnar. Men det vore bättre om vi inte alls skapade så mycket avfall. Och det går, visar en studie i Borås, säger Johan Börje, marknadschef på Ragn-Sells.

– Utan att göra avkall egentligen på livskvalitet så fick man ner avfallsmängderna till nivåer som ligger 10-15 år tillbaks i tiden, säger han.

Naturvårdsverket håller med. Verket vill ha ett rep-avdrag, som rut och rot, men för reparationer så att man till exempel kan göra skatteavdrag för byte av glaset på mobilen.

– Det skulle ge en viktig styrsignal till samhället om att vi behöver reparera, vårda och behålla saker länge och återanvända till exempel, säger Maria Ivarsson, projektledare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket forskar också på råvaruskatter, stopp för reklam i brevlådan, lägre skatt för tjänster än varor. Att hindra att avfall ens uppstår, det är nästa stora steg, och rep-avdrag är en bra början, tycker Maria Ivarsson.

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Matilda Ernkrans är positiv. Hon har inte tagit ställning, men hon hälsar i ett mejl till Ekot att ett rep skulle kunna minska klimatpåverkan och stimulera jobb i småföretag.

Men Christer Akej, moderat som sitter i riksdagens miljöutskott, håller inte med. Låt marknaden fritt skapa nya, hållbarare produkter, ett rep är fel väg, säger han.

– Jag är tveksam till det. I stället ska man uppmuntra till produkter som varar längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista