Sverige sticker ut genom sin förmåga till massövervakning, enligt EU-rapporten. Foto: Dita Alangkara/TT.

EU: Sverige pekas ut i rapport om massövervakning

2:19 min

Sverige är ett av fem länder i EU som pekas ut i en rapport över länder som utmärker sig genom sin förmåga till massövervakning.

Det är syftet och omfattningen av övervakning som i grund och botten utgör själva skillnaden mellan en demokrati och en polisstat - det står i den rapport som presenterades för ledamöter in utskottet för fri- och medborgerliga rättigheter här i EU-parlamentet i går. Vad NSA-skandalen till syvende og sidst handlar om är värderingar, respekten för privatlivet, tilliten till våra demokratiska institutioner och insikten om hur lite vi vet om den övervakning som sker. 

Och Sverige är en viktig partner i den här verksamheten med fiberkablar under Östersjön som kan förse bland andra USA och Storbritannien med information från Ryssland och de baltiska staterna säger en av författarna till rapporten, biträdande professor Fransesco Ragazzi, från universitetet i nederländska Leiden.

Men det som brister i  Sverige och många andra länder är tillsynen över den här övervakningsverksamheten - vad av den övervakning som sker är riktad och nödvändig för att förhindra terrorism och hur mycket handlar om mer allmän massövervakning som kränker oskyldiga människor:

 – Övervakningen kan drabba människor som inte är misstänkta för någonting. Om varje medborgare blir en misstänkt, vad blir då kvar av tilliten till demokratiska institutioner?, säger Fransesco Ragazzi.

Vad blir kvar av tilliten till våra demokratiska institutioner om alla medborgare behandlas som misstänkta genom att övervakas, frågar sig Fransesco Ragazzi som tillsammans med sina kollegor bland annat anser att EU-länderna borde ge bättre skydd till uppgiftslämnare som Edward Snowden, det vore alltså inte fel av Tyskland att ge honom asyl anser Ragazzi.

 – I en levande demokrati borde vi inte vara rädda för att ge den som förser oss med den här typen avslöjanden säkerhet och garantier.

Christian Engström är EU-parlamentsledamot för Piratpartiet:

 – Det här styrker ju det vi har sagt hela tiden och det som har framkommit. Sverige är en nyckelspelare i USAs globala massövervakning och det här sker utan någon speciell kontroll från några demokratiska institutioner, säger Christian Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista