Tomas Ramberg om Löfvens utspel

3:20 min

Socialdemokraterna går till val ensamma men är beredda att samarbeta över blockgränsen. Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg menar att ett samarbete med Centern eller Folkpartiet kan bli politiskt svårt.

I regeringsfrågan gör Socialdemokraterna en dygd av nödvändigheten. Partiet har inget färdigt förslag till regering att presentera för väljarna, då går man i stället till attack mot Alliansen för att den låser fast blockpolitiken.

Partiledningen anser att man förlorade valet 2010 genom att låsa sig vid Vänsterpartiet och de socialdemokratiska gräsrötterna tyckte inte om att man låste sig vid Miljöpartiet.

Därför kommer den ena halvan av dagens utspel säkert att vara populärt hos S-folket, alltså att Socialdemokraterna ska gå till val med sin egen politik. Den andra delen, förhoppningarna på Centern och Folkpartiet skapar förmodligen inte samma entusiasm.

På en punkt blev Stefan Löfven ändå lite tydligare idag. Socialdemokraterna kan tänka sig att bilda en minoritetsregering, alltså en regering som måste söka stöd hos andra partier i riksdagen för att få igenom sina förslag.

En tanke som finns bland ledande socialdemokrater är att försöka regera med så kallade "hoppande majoriteter", alltså att söka stöd hos olika partier i olika frågor. Och inte, som Socialdemokraterna gjorde före valet 2006, skapa ett samarbete med samma partier en hel mandatperiod.

Det är så man ska förstå Löfvens uttalanden om att han "inte lovar bort några ministerposter".

Men ett parti, Miljöpartiet, får säkert sådana poster om Löfven blir den som bildar nästa regering. Informellt har Socialdemokraterna också samordnat dagens utspel med de gröna.

Det stora frågetecknet som väljarna kommer att få leva med ända till valdagen gäller det politiska innehållet. Skulle Löfven trots allt få till stånd ett samarbete med något borgerligt parti blir det politiska priset mycket högt.

Socialdemokraterna kommer att tvingas kompromissa bort viktiga delar av sin politik. Men även ett samarbete med favoritpartnern Miljöpartiet förutsätter politiska eftergifter. I dag får vi inte veta något om detta.

Dagens utspel kommer tidigt, det är 10 månader till valet. Socialdemokraterna vet att regeringsfrågan inte är deras starkaste kort i valdebatten och vill riva av plåstret så tidigt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista