Statsminister Reinfeldt om S utspel

1:55 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommenterade på förmiddagen Socialdemokraternas utspel om att bilda regering över blockgränserna.

– Det gör regeringsfrågan mycket större och det kommer nu att få större betydelse i valet 2014. Deras besked är inte verklighetsbaserade i de förutsättningar som gäller för svensk politik nu och framåt. Alla partier ger beskedet att antingen är de en del av en regering eller en del av oppositionen, det beskedet fick vi precis av Jonas Sjöstedt, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det är det besked som Miljöpartiet gav efter många år av samverkan tillsammans med Göran Persson, att vi tänker inte återgå till att vara ett underlag i riksdagen, utan antingen är vi en del av regeringen eller av oppositionen. Det är det besked som Jan Björklund och Annie Lööf har givit. Alltså har de med allt det som nu sägs inte grund för någon handlingskraftig regering med de här beskeden.

Varför menar du att det gör regeringsfrågan större?

– Därför att det kommer nu bli en av huvudfrågorna inför valet, hur man i grunden ska kunna få på plats en handlingskraftig regering.

Men borde inte du också gå över blockgränserna och försöka skapa nya allianser?

– Vad är min svaghet i dagsläget? Det är att alliansen i opinionsmätningar ligger strax under 40 procent. Och att två av partierna ligger på eller under spärrgränsen för riksdagen. Men det är opinionsklimatet i november året före ett val som ska vara i september nästa år. Vad är erfarenheten internationellt och i Sverige? Vad som sker mellan november och september när man går in i valår är, enligt den entydiga erfarenheten, att regeringssidan brukar växa i opinionsstöd.

– Det är i alla fall så att "novemberopinionsklimat" inte är valresultat, inte vad jag känner till några exempel på i alla fall. Därför hävdar jag att det finns grund för att anta - det är ju väljarna som avgör - att vi får ett annat valresultat med möjligen bättre förutsättningar för allianspartierna. Det lägger grund för att jag kan hävda att de fyra allianspartierna är de som har inom räckhåll att kunna nå en egen majoritet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista