Romson välkomnar S-besked

1:30 min

Morgonens stora politiska nyhet är att Socialdemokraterna nu ger besked i regeringsfrågan, och öppnar för samarbete med alla partier utom Sverigedemokraterna. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är positiv till utspelet, eftersom S pekar ut MP som en naturlig samarbetspartner.

– Jag och Miljöpartiet välkomnar det besked som Stefan Löfven och Socialdemokraterna ger i dag, att vi får en valrörelse där partierna tydligt kan profilera sig och förmedla vad de ser som viktigt för att Sverige ska ta itu med utmaningarna, säger Åsa Romson (MP).

När tio månader återstår till valet ger alltså Socialdemokraterna besked i regeringsfrågan. Budskapet, som presenteras i en artikel på DN debatt, är att S går till val på egen hand. Samtidigt öppnar S för samarbete med alla partier med undantag av Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet hade informerats på förhand, och därför kom inte utspelet som någon överraskning. Åsa Romson håller också med S-ledaren Stefan Löfvens skarpa kritik av blockpolitiken.

Men Löfvens förhoppningar om att något av de borgerliga småpartierna, Folkpartiet eller Centern, ska vara beredda att gripa den hand som S sträcker ut över blockgränsen har hittills kommit på skam.

När Socialdemokraterna utser Miljöpartiet till naturlig samarbetspartner, förändrar det samtidigt Vänsterpartiets roll.

Partiledaren Jonas Sjöstedt, som fick ta del av debattartikeln i går kväll, tycker att beskedet från S ökar Vänsterpartiets betydelse.

– Det ger oss en viktigare roll, därför att vi är i dag det enda partiet som säger att vi vill ha en rödgrön regering utan några borgerliga partier. Denna väljare som inte vill ha kvar Annie Lööf och Jan Björklund som ministrar har i dag bara en garanti och ett val, och det är Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista