Karin Pettersson: "Blockpolitikens dödsryckningar"

3:22 min

Karin Pettersson, politisk chefredaktör på oberoende S-märkta Aftonbladet, kommenterade S-utspelet direkt i Lunchekot på fredagen.

Tror du att Stefan Löfven nu har löst ett problem, eller är det snarare som Fredrik Reinfeldt säger, att det kommer att hänga med fram till valet?

– Jag tror att vi kommer ha med oss regeringsfrågan ända fram till valdagen. Grunden är att vi har ett opinionsläge där inget av blocken når 50 procent, även om de rödgröna tillsammans i dag leder ganska stort. Givet att det opinionsläget håller i sig och att ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna, då måste – som läget ser ut i dag – någonting hända efter valet, och det är ju själva grundförutsättningen, säger Karin Pettersson.

Vad tror du då, ”snömos” av Björklund och nästan en örfil av Annie Lööf – tror du att det kommer att låta annorlunda efter valet?

– Jag tolkar det här mer som blockpolitikens dödsryckningar, varken Annie Lööf eller Jan Björklund sitter ju säkert kvar efter valet om alliansen förlorar. Det här är ju vad de måste säga, eftersom alliansen har bestämt sig för att gå till val tillsammans. Men det spelar ju mindre roll efter ett val där – som sagt – vi vet att någonting måste hända, där blockpolitiken måste brytas upp om inte någon bestämmer sig för att samarbeta med Sverigedemokraterna och det tror inte jag är huvudalternativet för någon.

Väljarna går ju knappast över blockgränserna så mycket, men tror du att ett sådant här utspel skulle kunna få dem att gå från alliansen till S?

– Jag tycker att man kan se det här som en återgång till en traditionell, svensk modell där partierna gör upp i riksdagen efter valet utifrån hur stort väljarstöd  partierna har fått. Det har ju varit en anomali egentligen, den här blockpolitiken som vi har haft de senaste sju åren där man låst sig väldigt tydligt vid ett visst regeringsalternativ. Det är ju inget nytt för svenska väljare och det är ju det vanliga i länder med flerpartisystem att man går till val var och en för sig och sedan gör man upp efteråt, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista