GHB-liknande preparat är lagliga

Sju personer i Västra Götaland dog efter att de druckit GHB eller liknande kemikalier förra året och över 70 fick föras till akuten i Göteborg. Det är dubbelt så många som året före. De GHB-liknande preparaten är inte narkotikaklassade.

– Lagen ser väldigt konstig ut på grund av att en substans som är identisk med, mer eller mindre, med två andra substanser är klassificerade som narkotika medan de andra två substanserna är fullt lagliga, säger Kajsa Mickelsson på Folkhälsoinstitutet.

GBL och 1,4 Butandiol förvandlas till narkotikan GHB i magen. En drog som kan leda till döden genom andningsförlamning. Men när man dricker de här industrikemikalierna är dom fortfarande helt lagliga,

Nyligen försökte en man i Tierp köpa 800 liter GBL från Tyskland, hälften hann stoppas när företaget förstod att mannen inte direkt tänkte använda kemikalierna som rengöringsmedel.

Får inte säljas
Även om man nu vill klassa GBL och 1,4 Butandiol som hälsofarliga varor i sommar, skulle det bara innebära att man inte få ha dem på sig, eller sälja de utan tillstånd.

Att dricka dem skulle vara helt lagligt. För att ändra på det krävs en narkotikaklassning och det innebär en ännu svårare lagändring som också måste ha stöd i EU, eftersom det inte skulle kunna bli ett stort handelshinder.

Är mycket kritisk
Överläkare Kaj Knutsson som fått allt fler förgiftningsfall av ämnena är mycket kritisk.

– Jag förstår att detta innebär extra problem för industrin men de problemen får man helt enkelt ta. Vi måste ha någon form av illegalisering av dessa drog, säger han.

Sonja Schwarzenberger, P3 Nyheter
sonja.schwarzenberger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".