Kommuner skär ner resurser till äldre

Allt fler äldre bor kvar hemma samtidigt som antalet antalet platser i särskilt boende minskar. Men Socialstyrelsens äldrerapport, som presenterades på torsdagen, visar att kommunerna har olika inställning till att bygga ut hemtjänsten.

Nybro kommun har satsat på hemtjänsten, där bor Rune och Marianne Karlsson, båda 75 år, som vet hur de vill det i framtiden.

– Det är naturligtvis bra att man satsar på hemtjänsten men det får inte gå ut över annan åldringsvård, säger Rune Karlsson.

Har ni pratat med varandra om framtiden?

– Ja, det gör vi mycket, säger Marianne Karlsson.

Vad säger ni då?

– Att bo tillsammans så länge som möjligt, ingenting annat, så länge det går, säger hon.

Hemtjänstkostnaderna har ökat
Nybro hör till de kommuner som ställer om sin äldreomsorg. De senaste sex åren har Nybro kommuns kostnader för särskilt boende knappt ökat alls, medan kostnaderna för hemtjänst ökat med över 60 procent.

Socialstyrelsens rapport visar att hälften av landets kommuner har minskat antalet platser i särskilt boende, av dessa har nästan hälften samtidigt ökat hemtjänsten. Men 25 kommuner har skurit ned på både hemtjänst och särskilt boende.

– Det är långt ifrån alla kommuner som kompenserar neddragningarna av platser inom särskilt boende med att utöka hemtjänsten, somliga gör det, andra inte, säger Lennarth Johansson på Socialstyrelsen som utvärderar äldreomsorgen.

Vilka konsekvenser får det?

– Det är svårt att uttala sig allmänt, det beror på förhållandena i enskilda kommuner. Det klart att det finns en smärtgräns där man inte kan gå längre i minskningen av platser inom särskilt boende.

Anhöriga hjälper till
När det gäller den hjälp i vardagslivet som äldre hemmaboende behöver, är det en mindre del, 15 procent, som hemtjänsten utför. Det är de anhöriga som sköter största delen av hemhjälpen, 60 procent.

Frivilligorganisationer som Röda Korset märker också att behoven ökar, hemtjänsten räcker inte till. Så är det i Falun, där Inga-Maj Nilsson samordnar Röda Korsets ledsagnings- och besöksverksamhet i Falun.

– Visst är det många som hör av sig. Det är inte så många gamla som hör av sig utan det är hemtjänstpersonal som ringer och vill ha hjälp med att få någon som följer med de gamla till sjukhuset, tandläkaren eller ut på stan, säger hon.

– Det är också fler och fler som vill ha besök. De gamla sitter ensamma och känner att de aldrig får någon som kommer och hälsar på. De vill ha besök av någon.

Kan ni leva upp till det behovet som finns hos de gamla idag och i framtiden?

– Nej, det tror jag inte. Det är väldigt hög medelålder på de personer som ställer upp och är ledsagare eller besökare, säger Inga-Maj Nilsson på Röda Korset i Falun.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Sigrid Ingesson, SR Kalmar
sigrid.ingesson@sr.se

Agnes Lind, SR Dalarna
agnes.lind@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".