S-kommuner har redan nått skattetaket

Statsminister Göran Perssons utspel om höjda skatter stöter på motstånd från flera socialdemokratiskt styrda kommuner. Flera kommuner ser inte några möjligheter att höja skatten mer.

I Stockholm vill finansborgarrådet socialdemokraten Annika Billström att effektiviteten i verksamheten ska ses över innan man höjer några skatter, eftersom man enligt henne inte kan garantera att skattepengarna idag används effektivt.

– Det finns i Stockholm parallella administrationer inom samma förvaltning, det finns två informationsavdelningar, löneadministrationer och it-tjänster. det är klart att det inte är ett modernt sätt att arbeta på. Vi har för mycket lokaler och lokalkostnaderna är på tok för höga. Det ska inte vara ett självändamål, säger Annika Billström.

Den genomgång som påbörjats i Stockholm stad skulle enligt socialdemokraterna kunna leda till att mellan två och tre miljarder kronor kan frigöras fram till år 2010.

Se över effektiviteten
Annika Billström tycker att effektivititeten ska ses över även på myndigheter och verk.

Ilmar Reepalu, som är Kommunförbundets ordförande och socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, stödjer Billströms effektiviseringstankar, men påpekar att många kommuner redan gjort omfattande rationaliseringar. Även Reepalu tror att det kan bli skattehöjningar på sikt.

I flera kommuner är gränsen nådd. I socialdemokratiska Umeå med hög skatt i förhållande till andra jämstora kommuner, ser kommunalrådet Lennart Holmlund inga möjligheter att höja skatten.

Ragunda kan inte höja
I den socialdemokratiskt styrda kommunen med allra högst kommunalskatt, Ragunda i Jämtland, säger kommunalrådet Elisabet Yngström också nej till höjd skatt.

– Vi har en utflyttning som är enorm och nativiteten sjunker ständigt. Vi har snart bara åldringar. Vi har dåligt med människor i produktiv ålder. Där man har stark kommunalskatt tror jag man kan höja skatten, men inte i min lilla glesbyggdskommun, säger Elisabeth Yngström.

Det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm vill inte heller se skattehöjningar, men vice statsministern Bosse Ringholm, som också är ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholm, tror inte riktigt på det.

– Jag tror inte att Annika Billström har en annan uppfattning än andra socialdemokrater har. Vi ska värna välfärden och vi kan inte utesluta skatteinstrumentet i det fallet, säger vice statsministern och före detta finansminster Bosse Ringholm.

Jenny Waldem
jenny.waldem@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".