Ny EU-regel ska hindra social dumpning

Social dumpning ska inte förekomma. EU-kommissionen backar nu från de omstridda delarna av det så kallade tjänstedirektivet om att arbetsmarknadsreglerna i landet arbetskraften kommer från ska gälla även i arbetslandet.

Kommissionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy medgav på torsdagen att tjänstedirektivet i dess nuvarande form inte går att driva igenom.

Förslaget om fri tjänstehandel i EU, som nu alltså delvis hamnar i papperskorgen, skrevs av den förra EU-kommissionen under Romano Prodis ledning.

Kritikerna vann
Det som kritiserats hårdast är paragrafen om att ursprungslandets regler ska gälla när arbetskraft utför tjänster i andra EU-länder.

Länder med hög standard på arbetsmarknaden som Sverige, har varnat för social dumpning och kommissionären för EU:s inre marknad Charlie McCreevy konstaterade nu att de som krävt ändringar av tjänstedirektivet vunnit striden.

EU-kommissionen väntar nu på ändringsförslag från Europaparlamentet för att inte riskera att tvingas backa igen.

Fri handel ger nya jobb
De tunga grupper som enligt McCreevy vunnit striden om tjänstedirektivet väntas föreslå detaljerade listor över vad som ska gälla av konsumenträtt, miljöregler och inte minst arbetsmarknadsregler när tjänstehandeln släpps fri i EU.

En fri handel med tjänster anses leda till 100 000-tals nya jobb i Europa men EU-kommissionen har nu lovat lyssna på dem som varnat för att tjänstedirektivet också kan leda till social dumpning och snedvriden konkurrens.

Kommissionären Charlie McCreevy lovade på torsdagen också att sjukvård och sociala tjänster inte ska omfattas av EU:s tjänstedirektiv utan kan komma att regleras av en annan EU-lag som ska gälla offentligt finansierade tjänster.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".