Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helena von Schantz, ordförande Språklärarnas Riksförbund. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.

Larm om brist på språklärare i framtiden

Exportföretagen efterlyser fler tysktalande
2:07 min

Språklärarna slår nu larm om en utveckling där kunskaperna i moderna språk minskar. Samtidigt som antalet elever som vill lära sig tyska minskat under många år, är det till våren bara tre lärarstudenter som har som förstahandsval att läsa tyska.

Annika Lundius, vice VD på organisationens Svenskt Näringsliv, säger att situationen riskerar att bli allvarligt för Sverige.

– Lärarna är A och O i det här sammanhanget! Det får oerhörda konsekvenser för att vi riskerar ju att tappa exportandelar om vi inte klarar av den här globala konkurrensen vi har i dag. Och det är vad Sverige lever på till stor del för hälften av vår bruttonationalprodukt kommer från vår exportindustri, säger hon.

De svenska exportföretagen säger att det inte räcker med att personalen talar engelska, tyskan är det språk som efterfrågas i första hand, enligt Annika Lundius.

Språklärarnas Riksförbund firar 75-årsjubileum i dag – med att slå larm om det minskade intresset för moderna språk. Det var 17 förstahandssökande till tyskan till höstens lärarutbildningar, och tre sökande till vårens kurser. Språklärarnas ordförande Helena von Schantz tycker att det är allvarligt.

– Utan behöriga kunniga lärare har vi ingen språkundervisning värd namnet och vi har redan en väldigt låg behörighetsnivå och vi har stora pensionsavgångar att vänta. När man tittar på elever som hoppas av språkvalet? Är det konstigt om de har lärare som inte kan sitt jobb och som inte har förutsättningar att inte göra ett bra jobb, säger hon.

– Jag tycker att det är förfärligt och när vi tittar ur ett elevperspektiv, de har hela Europa framför sig. Är det så att man inte får jobb här, städa hotellrum i München, plugga på universitet i Sorbonne. Alla de här möjligheterna har de, om vi ser till att de har dem.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström funderar på om ytterligare ett modernt språk vid sidan av engelska borde bli obligatoriskt i skolan.

– Det är en oroväckande sak att vi har ett så lågt söktryck när det gäller tyska men också franska och spanska, när det gäller språklärarutbildningarna. I synnerhet de utbildningar som riktar sig till barnen i årskurs sju till nio. Tittar vi på Europa nu så ser vi att tyskan blir bara viktigare och viktigare i och med att EU utvidgats österut så mycket, så tyska är ett mycket viktigt språk att kunna för den som vill leva i Europa, säger hon.

Bengt Hansell

bengt.hansell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".