Inga pengar till lesbisk insemination

På torsdagen presenterade regeringen förslaget att lesbiska par ska få rätt till hjälp av den svenska vården att bli med barn. Men några nya pengar får landstingen inte för att sköta sin nya uppgift.

Regeringen räknar nämligen med att de lesbiska par som kommer att begära hjälp är ganska få.

– Nej det här är en fråga för landstingsbudgeten att hantera. Det sker ju  egentligen medicinska landvinningar varje dag som skapar nya förutsättningar för vård. Det får man hantera på landstingsnivå, säger Dan Eliasson, statssekreterare hos justitieminister Thomas Bodström.

Köerna väntas inte bli längre
Redan från i sommar ska lesbiska par få rätt till insemination eller provrörsbefruktning inom vården. Köerna kan redan vara långa till den typen av behandling, men regeringen räknar inte med att de kommer att öka mer än marginellt.

Inte heller tror den att landstingen kommer att få poblem med ksotnaderna. Bakgrunden till det är att helt enkelt att regeringen uppskattar att de lesbiska par som kan och vill söka hjälp av vården kommer att vara ganska få per år.

– Vi pratar om kanske hundra personer i hela Sverige. Det är ingen stor grupp, säger Dan Eliasson.

f– Det har man med kontakter med olika intresseorganisationer och olika forskningsinsatser kommit fram till at det kan röra sig om de nivåerna. Det är en bedömning.

Samma villkor som för andra
De lesbiska som vill få hjälp med insemination eller provrörsbefruktning ska nu få rätt till hjälp på samma villkor som heterosexuella. Det innebär att vad de kommer att få betala skiljer sig åt beroende på vilken del av landet de bor i. Väntetiderna varierar också kraftigt och kan vara flera år långa. Olika landsting har olika regler.

– En del tillhandahåller detta gratis, andra kommer att kräva betalning. Det är upp till landstingen att besluta om det på, som jag sa, icke-diskriminerande grunder, säger Dan Eliasson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".