1 av 2
Filippinsk räddningspersonal redo för avfärd till den hårt drabbade staden Tacloban. Foto: Jay Directo/TT.
2 av 2
Anneli Bergholm Söder chef för samordning och insatser på MSB. Foto: MSB Bildbank.

Svensk hjälp flygs till Filippinerna efter tyfonen

1:30 min

I morgon eftermiddag flyger Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap till Filippinerna med tältläger och utrustning för att hjälpa FN-personal att samordna hjälpinsatserna.

– Det är för hjälppersonalen att bo i och jobba i, att få upp en lägesbild och kunna göra en bedömning av vilken hjälp som behöver komma dit, säger Annelie Bergholm Söder, chef för samordning och insatser på MSB.

– Tanken är att de ska vara helt självförsörjande så att man inte belastar samhället ytterligare.

Vad vet ni om läget nu?

– Egentligen vet man inte så mycket än, men vi börjar ju få in den ena rapporten efter den andra, jag ser ju att det blir fler och fler officiellt döda och vår erfarenhet är att FN frågar inte om hjälp så här långt ifrån, om det inte har hänt något verkligen fruktansvärt!

FN:s samordningskontor för katastrofhjälp OCHA bad igår Sverige om hjälp till räddningsinsatserna. 

På måndag flyger personal och utrustning till Filippinerna med två basläger för 60 personer, samt lednings- och kommunikationscentraler. Dessutom behövs utrustning för telefon- och internetkommunikation. Här är det meningen att FN-personalen ska bo och arbeta med att samordna hjälpinsatserna.

Till lägerutrustningen hör mat och vatten, reningsutrustning för vatten, bränsle och generatorer. Elektricitet är viktigt för att informera om olika behov och samordna hjälpinsatserna.

– Man behöver snabbt få upp en lägesbild av vad som behövs och ju effektivare FN är i de här sammanhangen, desto snabbare kommer hjälpen på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista