Estnisk utredning om vapen på Estonia

Den estländska regeringen beslutade på torsdagen att tillsätta en utredning om det kan ha transporterats vapen om bord på passagerarfartyget Estonia, som förliste i Östersjön i september 1994. Också i Sverige pågår försök att få till stånd nya granskiningar av olyckan.

Förra året avslöjade Sveriges television att det transporterats vapen ombord på Estonia under hösten 1994.

Den svenska regeringen tillsatte därefter en utredning där hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt tidigare i år konstaterade att inget tydde på att det funnits vapen ombord på fartyget under själva olycksnatten.

Nu vill den estländska regeringen göra en egen utredning av denna fråga, som kommer att ledas av en åklagare på Riksåklagarämbetet i Estland.

Det estländska parlamentet har tidigare också fattat ett förberedande beslut om att tillsätta en parlamentarisk kommission i ärendet.

Det är bland annat oklart vad som hänt med tullens originaldokument, som visar vilket gods som fanns med på Estonia under olycksnatten.

Även i Sverige reser riksdagsledamöter liknande krav. Riksdagens trafikutskott kommer i nästa vecka att fatta beslut om man ska ställa sig bakom den begäran på en ny granskning som bland annat miljöpartisten Lars Ångström har ställt.

Den 17 mars kommer riksdagen att fatta beslut i frågan och den ansvariga ministern Mona Sahlin vill inte uttala sig i ärendet innan dess.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".