"Allt förstört i Tacloban"

Rädda Barnen har varit på plats hela dagen i Tacloban där stormen var som värst. Men deras arbete har varit svårt eftersom så mycket är förstört, de har fått gå till fots och har haft problem med kommunikationen. På plats i Tacloban i dag har Lynett Lim varit, hon arbetar som Kommunikatör på Rädda Barnen.

– Barnen behöver nu akut snabb hjälp, familjerna har förlorat allt. Det finns inget hem att återvända till, inget vatten och ingen mat. Det finns ingen hjälp för dem, säger Lynett Lim, som arbetar som kommunikatör på Rädda Barnen.

Lynett Lim satt i ett evakueringscenter när tyfonen var som värst, en relativt säker byggnad, men hon var hela tiden rädd att taket skulle ramla ned på henne. Och när hon kom ut kunde hon att allt var förstört.

Och det var en hemsk syn som mötte henne när hon kom ut från evakueringscentret. Kroppar på gatorna. Familjer började gå hem för att se vad som hänt med deras hus, och alla väntade på mat och vatten.

Rädda Barnen har under lördagen arbetat på plats för att hjälpa till i Tacloban, men de har inte kunnat göra det arbete de önskat eftersom infrastrukturen inte alls fungerat. Det har inte gått att få information eller att kommunicera.

Eftersom arbetet på plats i Tacloban var så svårt att genomföra, bestämde Rädda Barnen att de skulle skicka sina medarbetare med ett plan till huvudstaden Manila för att organisera arbetet. Lynett Lim beskriver också att det är många rädslor nu.

– Alla skolor har kollapsat, vi är oroliga för matsituationen. Det finns bara mat för några dagar. Barnen går runt utan kläder, utan rent vatten. Sjukdomar kan spridas mycket snabbt i en sådan här situation, säger Lynett Lim.