1 av 9
Människor försöker stänga ute lukten från de döda som fortfarande ligger bland bråten. Foto: Bullit Marquez/TT
2 av 9
Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT
3 av 9
Foto: Aaron Favila/TT
4 av 9
En pojke bär vattenflaskor över bråten i staden Tacloban i Filippinerna. Foto: Aaron Favila/TT
5 av 9
En pojke bär en påse med mat i staden Tacloban i Filippinerna. Foto: Aaron Favila/TT
6 av 9
En vägskylt vid den hårt drabbade staden Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT
7 av 9
Barn lyfts ned från något som liknar en båt. Foto: Noel Celis/TT
8 av 9
Man bär cykel över enorma mängder bråte i Tacloban. Foto: Noel Celis/TT
9 av 9
Den drabbade staden Tacloban under lördagen. Foto: AP/TT

Efter tyfonen: Brist på mat har lett till plundring

I provisoriska bårhus trängs nu kroppar
1:54 min

Tyfonen Haiyan över Filippinerna är landets värsta naturkatastrof. 10 000 befaras ha dödats och en halv miljon har förlorat sina hem. I den värst drabbade staden Tacloban har bristen på mat och rent vatten i dag lett till våld och plundring.

Det är en förstörd stad där desperata människor under dagen dragit från butik till butik i jakt på livsnödvändig föda och dryck. Hjälpsändningar har plundrats och myndigheterna har tvingats skicka soldater, inte bara för att hjälpa till med räddningsarbetet utan också för att upprätthålla ordningen.

Bilder visar omkullkastade bilar, stora fartyg som spolats långt upp på land, tillknycklade plåttak och högar av träflisor och betongdamm - rester av det som en gång var människors hem och arbetsplatser.

Gatorna täcks av lera, uppspolad från havet. För när tyfonen drog in förde den med sig vattenmassor en kilometer inåt land, vågor fem meter höga förstörde tillsammans med tyfonen uppemot 80 procent av alla byggnader i dess väg.

I provisoriska bårhus trängs nu kroppar från dödsoffer, stora som små, män som kvinnor. Men än pågår sökandet efter överlevande som klämts fast i krossade byggnader, fler dödsoffer lär hittas. I flera byar har massgravar grävts, offer har snabbt begravts för att förhindra sjukdomsutbrott.

Fortfarande är omfattningen av naturkatastrofen inte helt klar, det finns samhällen längs kusten som fortfarande ligger nästan helt under vatten och el- och telekommunikationer är utslagna.

Det är bråttom att leverera nödhjälp till överlevande, mat, rent vatten och mediciner är bristvaror och idrottsanläggningar har blivit provisoriska natthärbärgen. Det kommer att krävas en hjälpinsats under lång tid och många av de flera tusen människor som saknas kommer aldrig att komma tillrätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".