1 av 7
Röda korset har lagt sandsäckar för att skydda tak i staden Danang i Vietnam. Foto: AFP/TT.
2 av 7
Fiskare har sökt skydd i Danang city, Vietnam, innan tyfonen drar in över landet. Foto: Hau Dinh/TT
3 av 7
Boende bryter upp en mataffär för att plundra den i Tacloban i provinsen Leyte efter tyfonen. Foto: Aaron Favila/AP/TT
4 av 7
Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT
5 av 7
Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT
6 av 7
En skadad bil på en gata i staden Borbon i norra Cebu i Filippinerna, som drabbats av tyfonen. Foto: Chester Baldicantos/TT
7 av 7
Förstörelse i Palo, en ö i Leyte, efter tyfonen som drog in över Filippinerna. Foto: Noel Celis/TT

Haiyan har nått land i Vietnam

Oro när tyfonen drabbar Vietnam
1:52 min

Tyfonen Haiyan, som orsakat stor förödelse i Filippinerna, har nu dragit in över land i norra Vietnam. 600 000 personer har evakuerats och oron är stor för att skyfall ska orsaka översvämningar och öka infektionsrisken.

– De omedelbara är ju den svåra översvämningen som kommer att följa. Vad det drar med sig kan vara jordskred, det kommer säkert slå ut vattensystemet och antagligen elsystemet också. På längre sikt, på några dagars sikt, kommer de säkert leda till ökade antal infektioner på grund av infekterat vatten, säger Lotta Sylwander som är chef för Unicef i Vietnam.

Haiyan har avtagit kraftigt, och har en vindstyrka på ungefär 33 meter per sekund när den nu drar in över land i Vietnam. Men det är alltså vattenmängderna och översvämningsrisken som oroar mest.

Trots att över en halv miljon människor evakuerats från sina hem är det flera som inte har hunnit evakueras, enligt Troan Vandoan, talesperson på Rädda barnen i Vietnam. Han säger till Ekot att framför allt barn och gamla riskerar att drabbas hårt av den starka vinden och det kraftiga regnet.

Den vietnamesiska regeringen skriver på sin hemsida att minst fem personer mist livet under förberedelserna inför Haiynans ankomst till landet.

När tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna orsakade den en enorm förödelse. Över 10 000 personer befaras ha dödats i det som är landets hittills värsta naturkatastrof.

– Det finns inte någon helhetsbild av katastrofen än, men det finns en risk att den här siffran stiger ytterligare allt eftersom läget klarnar mer, säger Sveriges Radios korrespondent David Carlqvist som är på plats i Manilla.

En halv miljon människor har förlorat sina hem i Filippinerna efter tyfonens framfart. I den värst drabbade staden Tacloban har förödelsen lett till våld och plundring. 

– De plundrar affärsanläggningar, gallerior, bara för att hitta mat, säger läraren Andrew Pomeda till tidningen Inquirer.
– Jag befarar att inom en vecka så kommer folk att döda på grund av hunger, fortsätter han.

Svenska UD hade sent på söndagskvällen inga uppgifter om att några svenskar i Filippinerna är skadade eller på annat sätt drabbade av tyfonen.

– Kommunikationerna är dåliga, det är ju en katastrof, med förstörd infrastruktur, men det finns inga indikationer på några skadade svenskar, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

Utrikesminister Carl Bildt säger till expressen.se att det finns ett tiotal svenskar som UD ännu inte lyckats nå i de områden i Filippinerna där tyfonen dragit fram, men Maria Parent på UD:s pressjour vill inte ge någon exakt siffra.

– Det är så pass osäkert, men det rör sig om ett fåtal, vi har hört av de flesta, säger hon till Ekot.

I Vietnam finns omkring 500 svenskar för närvarande, varav 200 är kringresande turister, enligt UD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".