Nationella Fronten ökar stort i Frankrike

2:13 min

I Frankrike visar en opinionsmätning nyligen att det främlingsfientliga partiet Nationella Fronten gått upp i ledningen. De beräknas nu bli allra störst i valet till Europaparlamentet i vår.

Mätningen av företaget Ifop var den första som visat ett sådant resultat, men partiledaren Marine Le Pen säger i en exklusiv intervju med vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén att hon märker ett kraftigt ökat intresse för partiet.

– Jag känner helt klart att något är på gång. Jag ser det i mailen, i medlemstalen och i val som har ägt rum, säger Marine Le Pen.

Hon pekar på den uppmärksammade segern i orten Brignoles i södra Frankrike.

– Om de två stora väletablerade partierna, Socialisterna och UMP, inte kan klå oss trots att de går ihop mot oss, så visar ju det att vi är det största partiet i Frankrike, säger den 45-åriga partiledaren.

En opinionsmätning och en lokalvalsseger är en kort meritlista för att kalla sig vinnare, men Marine Le Pen är advokat och vet att lägga sina ord. I en opinionsmätning från Ifop inför Europaparlamentsvalet i maj fick Nationella Fronten 24 %, högerpartiet UMP 22% och Socialisterna 19 %.

Hon hamrar in att Nationella Fronten nu är störst. Pappan, Jean Marie Le Pens extrema stil har hon bytt ut, men politiken är ungefär densamma; stopp för invandring, bort med eurovalutan, stopp för globaliseringen och in med tullar för att skydda den suveräna nationen Frankrike.

Nationella Fronten står politiskt på ytterhögerkanten, men i centrum i fransk politik. Marine Le Pen tycker inte om frågan om hennes parti är stort för att motståndarna är så svaga:

– Vi växer därför att fransmännen har insett att det inte är någon skillnad mellan socialisterna och högerpartiet UMP, säger Marine Le Pen och utlovar en helt annorlunda politik.

Förstås kan det väcka hopp och locka fransmän som känner sig drabbade av den ekonomiska krisen.