Syrisk opposition säger ja till fredssamtal

2:13 min

Den största syriska oppositionsorganisationen säger ja till att delta i fredssamtal i Geneve, det beslutades sent i natt vid ett möte i Istanbul. Flera stridande rebellgrupper är däremot skeptiska till att överhuvudtaget förhandla med den syriska ledningen.

Men oppositionen ställer upp villkor för att föra samtal med regimen, berättar stabschefen från Syriens Nationella koalition för vår korrespondent Katja Magnusson på plats.

– Det är svårt för oss att förhandla med regimen samtidigt som presidenten bedriver ett sorts svältkrig mot syrierna genom att belägra vissa områden och förhindra att mat och mediciner kommer in, säger Monzer Akbik, stabschef i Syriens Nationella Koalition som stöds av EU och USA.

Som krav för att komma till överläggningar i Geneve kräver oppositionen att humanitära korridorer upprättas till belägrade områden och att framför allt kvinnor och barn som tagits till fånga av regimen ska släppas.

I mer än två dagar har den syriska oppositionen mötts här på ett lyxhotell i Istanbul, men påtryckningar för att få oppositionen och den syriska regimen att mötas i Geneve har pågått i många månader. Mer än 100 000 personer har dödats sen konflikten började i Syrien.

Majoriteten av oppositionsaktivisterna vill att alla förhandlingar på sikt ska leda till att den syriske presidenten lämnar makten, säger Abdulbaset Sieda som är medlem i koalitionen.

– De kommer inte att acceptera att Assad och den gruppen som dödat Syrien under två och ett halvt år att de är en del av den kommande politiska processen.

Men det är en klyfta mellan den syriska oppositionen här på det glittrande hotellet och de stridande rebellerna inne i Syrien, flera rebellgrupper har motsatt sig alla samtal med den syriska regimen.

Representanter för oppositionen kommer nu att föra diskussioner med väpnade rebeller och politiska aktivister inne i Syrien. Många är skeptiska, en av dem är medieaktivisten Mohammed Hussein från Qamishli i Syrien.

– Samtidigt som barn och familjer i Syrien är så hungriga att de äter katter och hundar möts ledningen för oppositionen på fina hotell, men problemet är att konferenserna inte leder till någon lösning alls för folket i Syrien säger Mohammed Hussein.

Katja Magnusson, Istanbul
katja.magnusson@sverigesradio.se