Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i den filippinska huvudstaden Manila. Foto: Jarkko Mikkonen/Finnish Red Cross

”Viktigt koordinera hjälpen till drabbade”

”Otroligt svårt att röra sig i området”
2:10 min

Flera hjälporganisationer jobbar med att få fram förnödenheter till de utsatta områdena på Filippinerna. Men enligt Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Röda Korset i Manila, är informationen bristande, och redan nu märker man att det är svårt att samordna hjälpen.

– Röda korset har fyra team ute i de drabbade områdena sedan några dagar tillbaka. De har otroligt svårt att röra sig i området. Det kommer att ta många dagar innan man får upp de viktigast rutterna, säger han.

Enligt Andreas von Weissenberg handlar hjälpinsatserna fortfarande om att rädda liv och att ta hand om de miljoner människor som förlorat sina hem. De måste få mat, vatten och tak över huvudet. En bild som bekräftas av Johan von Schreeb, expert på katastrofmedicin Läkare utan gränser.

– Det kommer att ta lång tid. Av erfarenhet vet vi att internationella fältsjukhus och liknande tar många dagar på sig innan de kan etablera sig. Det första som kommer att hända är att folk kommer att bo i uppsamlingsläger, och där blir det nya utmaningar – att se till att inte sjukdomar börjar sprida sig där och att det finns rent vatten och tak över huvudet, säger han.

Johan von Schreeb har själv fått en förfrågan om att åka till Filippinerna med Läkare utan gränser, en organisation som är på plats i Cebu, ett av de områden som drabbats hårt av tyfonen. 

Organisationen planerar att skicka 200 ton medicinska förnödenheter som beräknas anlända inom de närmaste tre dagarna.

Bland svenskarna är viljan stor att bidra med hjälp till de drabbade. Radiohjälpen har fått in 1,5 miljon kronor, bara det senaste dygnet.

– Gensvaret har varit helt fantastiskt. Folk vill vara med och hjälpa till, säger Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen.

Andreas von Weissenberg på Röda korset skulle helst se att hjälpen från länder som Sverige koncentrerades till några få väletablerade kanaler, för att på så sätt underlätta samordningen av hjälpen. 

– Vi ser redan nu många regeringar och organisationer som agerar okoordinerat. Mitt råd skulle vara att försöka koncentrera hjälpen till Sveriges Röda kors och andra etablerade organisationer, så att vi inte har en alltför stor mängd av små strömmar som kommer in.

– Det är viktigt att komma ihåg att när en sådan här sak händer – att den första hjälpen, den ges alltid av den drabbade befolkningen själv. Så det är viktigt att arbeta med organisationer som redan nu finns på plats, och som har kontakter och kanaler för att kunna nå ut med hjälpen, säger Per Byman på Radiohjälpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".