Dom om omstritt tempel mellan Thailand och Kambodja

2:48 min

I dag har domen fallit hos den internationella domstolen i Haag om ett omstritt tempel på gränsen mellan Thailand och Kambodja. Frågan har gällt marken omedelbart kring templet, och domstolen har nu fastställt att merparten av marken tillhör Kambodja.

Domen kommer samtidigt som regeringskritiska demonstranter i Thailand sedan flera veckor kräver den  regeringens avgång.

Två frågor till Ekots medarbetare Michael Töpffer är i Bangkok.

Vad är man orolig för?

Sedan flera veckor pågår ganska ihärdiga demonstrationer runt om i Bangkok mot en amnestilag som regeringen vill införa, som kommer att rentvå alla inblandade i de senaste årens oroligheter som krävt över 100 dödsoffer, och som centreras kring den tidigare premiärminister Thaksin Shinawat.

Amnestilagen skulle ge honom amnesti för en fängelsedom för maktmissbruk, men också andra ledande politiker som varit delaktiga i beslut att låta militären slå ner på Thaksinanhängare i oroligheter i Bangkok 2010.

Domen i dag sammanfaller med dessa demonstrationer och kommer säkerligen att utnyttjas av hårdföra nationalister som kommer att skylla dagens förlust i domstolen i Haag på Thaksin Shinawat.

Vad kan man vänta sig?

Allt beror på hur militären reagerar. Den har sedan Thaksins syster Yingluck Shinawat vann senaste valet och tillträtt som premiärminister hållit sig lugn, medveten om det massiva stöd bland Thailands fattiga i nordöstra Thailand som regeringen har, men arméchefen har tidigare sagt att inte en enda kvadratmeter thailändsk territorium kommer att lämnas över till Kambodja.

Så nu ligger bollen hos Thailands militär, om dom är beredda att acceptera domen, eller om dom kommer att gå nationalisterna, och anti-Thaksin-demonstranterna till mötes och ta tillfället i akt att störta den här regeringen, för att tillsätta en mer nationalistisk regering.