Desperat läge för överlevande i Filippinerna

2:23 min

I Filippinerna har läget under dagen blivit alltmer desperat för de överlevande efter tyfonen Haiyan, som drabbade landet i fredags. Det råder akut brist på rent vatten, mat och mediciner. Samtidigt har evakueringarna från området så smått kommit igång.

En av de som lyckats ta sig därifrån var 23-åriga Carter Brown från USA. Han och hans vänner fick plats på ett filippinskt militärplan och anlände tidigare i dag till huvudstaden Manila.

– Jag visste inte hur länge vi skulle bli kvar där, eller om någon ens visste om situationen vi befann oss i. Det kändes fantastiskt att se det första flygplanet ovanför oss, för då visste vi att hjälpen var på väg, säger Carter Brown.

Hjälpen har börjat att sippra in till området, men på grund av de förstörda vägarna och flygplatserna går det långsamt.

Samtidigt har fler uppgifter om förödelsen blivit kända.

Staden Tacloban är den stad som drabbats hårdast, men även staden Guiuan med 40 000 invånare ska vara nästan helt förstörd.

Mer än 80 procent av staden Baco, med 35 000 invånare, ska stå under vatten. Totalt har fler än 630 000 människor förlorat sina hem.

På grund av bristen på mat och vatten har många platser dessutom drabbats av laglöshet och plundring. Regeringen i Manila har skickat tusentals soldater till områdena, men det kommer att ta tid för dem att få läget under kontroll igen.

Samtidigt fungerar telekommunikationerna fortfarande inte på de flesta håll.

Förutom att försvåra räddningsarbetet innebär det här även en spänd väntan för alla som har anhöriga i området.

När jag talat klart med Carter kommer en brittisk kvinna, Susan, fram till oss. Hon och hennes man var på väg till Tacloban förra veckan för att hälsa på sin son Daniel och hans fru och barn. Men när tyfonen kom kunde de inte resa vidare härifrån Manila.

Susan har  hört vårt samtal och insett att Carter Brown arbetade på samma företag som hennes son gjorde. Carter Brown kan lyckligtvis bekräfta att sonen och hans familj lever.

Tyvärr kommer inte alla historier att sluta lika lyckligt som den här. Fler än 10 000 personer befaras ha omkommit i tyfonen. Dessutom är risken nu stor att många kommer att dö på grund av sjukdomar om de nu inte snabbt nås av hjälp.