Från terroristernas egen video tagen inne i skola 1 i Beslan.

Beslanborna söker svar i hemlig video

I Beslan i Nordossetien försöker de anhöriga efter skolmassakern själva hitta förklaringar till det som hände. Det sker bland annat med hjälp av en video med terroristernas och polisens egna bilder inifrån Skola 1 som nu masskopieras i hemlighet, rapporterar SR:s utsända.

– Barnen mina kallar den för otäcka kassetten, men de har alla sett den och verkligheten, berättar lågstadieläraren Tatjana Svetlova.

Vi ser videon som nu masskopieras i hemlighet i Beslan, videon med terroristernas film inifrån gympasalen, men också polisens bilder direkt efter dramats upplösning. Och otäck är inte ett ord som räcker för att beskriva bilderna.

Vidrigt grymma bilder
Tatjana själv förlorade medvetandet inne i skolan och är glad att hon slapp se med egna ögon det som filmen nu delvis visar.

Ljudet av motorsågen och de otaliga döda fastklämda, som kameran dokumenterar under takbalkar, sönderbrända efter branden i en del av gymnastiksalen, eller sprängda till döds i den första explosionen i salen.

Vidrigt grymma bilder på barn som ser ut att ha dött i sömnen liggande på sidan med benen uppdragna. Tatjana vill tro att de dog så fridfullt sovande eller medvetslösa.

Officiella uppgifter stämmer inte
– Hon där i röd kofta, var min kollega, hon dödades liksom sin man. Han sköts redan första dagen. Hennes tvååring kunde ha lämnats ut andra dagen, men när inte hennes nioåriga flicka fick följa med valde de att stanna och alla dog, berättar Tatjana, som sett filmen om och om igen.

Kanske söker hon liksom anhöriga och andra överlevande svar, svar på vad som hände. Filmen som de kommit över bekräftar det de alla är övertygade om, nämligen att de officiella uppgifterna inte stämmer. Det var fler terrorister, inte bara en som överlevde. Var finns de idag och varför förhörs de inte offentligt, undrar Beslanborna. De hyser föga hopp om att den parlamentariska kommissionen ska ge dem svaret på alla frågor.

Maria Persson Löfgren, Beslan
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".