Svårt få hjälp nå fram i Filippinerna

Efter tyfonen Haiyan är delar av Filippinerna i stort behov av hjälp. Just nu jobbar flera hjälporganisationer med att få fram förnödenheter till utsatta områden.

David Sundström är verksamhetsansvarig vid enheten för insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som i dag skickade ett plan med förnödenheter. 

– Det är mycket materiell som ska ned. Vi ska ju etablera både basläger och it-lösningar på plats för att stödja FN, säger David Sundström.

Enligt Andreas von Weissenberg som är katastrofsamordnare på Röda Korset i Manila handlar hjälpinsatserna främst om att rädda liv och att ta hand om de miljoner människor som förlorat sina hem.

Men informationen från fältet är bristande och redan nu märker man att det är svårt att samordna hjälpen.

– Röda Korset har fyra team ute i de drabbade områden sedan några dagar tillbaka. De har otroligt svårt att röra sig i området. Det ligger nedfallna träd över vägarna, elledningar och framförallt mycket jordskred. Så att det kommer att ta många dagar innan man får upp de viktigaste rutterna, säger han.

Bristen på information från fältet ställer även till problem för det svenska utrikesdepartementet, som ännu inte har några uppgifter om skadade svenskar. I det drabbade området uppskattar man att det finns 1 000 svenskar och i Filippinerna uppemot 2 000 svenskar.

UD utökar nu sin personal på plats för att kunna bistå svenskar i nöd.

Enligt Charlotta Ozaki Macias som är presschef på UD kan departementet främst hjälpa svenskar som är skadade eller som tappat tillhörigheter som pengar och pass.

– Just nu har vi inte fått förfrågningar om att hjälpa svenskar ut ur landet. Men vi förväntar oss att folk som behöver hjälp kommer att kontakta resebolagen i första hand, säger Charlotta Ozaki Macias.

Även organisationen Läkare utan gränser är på plats i Filippinerna och planerar att skicka 200 ton medicinska förnödenheter som beräknas anlända inom de närmaste tre dagarna.

Johan von Schreeb, expert på katastrofmedicin för Läkare utan gränser, understryker vikten av att få igång landets primära sjukvård så fort som möjligt.

– Det är en av de allra viktigaste sakerna.

Bland svenskarna är viljan stor att bidra med hjälp till de drabbade. Radiohjälpen har fått in en och en halv miljon kronor bara det senaste dygnet.

Pengarna kommer att gå till väletablerade organisationer för att på så sätt underlätta samordningen av hjälpen. 

– Det är viktigt att komma ihåg att när en sådan här sak händer ges den första hjälpen av den drabbade befolkningen själv. Så det är viktigt att arbeta med organisationen som har den förankringen och som redan nu finns på plats, och som har kontakter och kanaler för att kunna nå ut med hjälpen, säger Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen.