Militären tog över elektronikaffärer i Venezuela

1:48 min

I Venezuela kommer regeringen förbjuda obegränsade vinster i all privat affärsverksamhet.

I helgen tog militären över flera elektronikkedjor och tvingade butikerna att sälja sina varor till lägre priser för att på så sätt bekämpa inflationen. Nu säger president Nicolas Maduro att fler affärsområden kan påverkas.

– Jag kommer sätta gränser för hur mycket vinst privata företag får göra på varor de säljer. Det kommer bli olika procentsatser för olika produkter. Det är så det funkar i alla länder i världen, säger president Nicolas Maduro efter ett extrainkallat regeringsmöte under gårdagskvällen.

– Vi står inför ett ekonomiskt krig, en historisk strid, vi måste bekämpa de grupper som berikat sig på folkets bekostnad. Vakna, Venezuela, säger president Maduro.

Och Venezuela har verkligen vaknat i helgen. Många venezolaner har förskräckta kunnat se TV-bilder av hur människor plundrar elektronikbutiker efter att presidenten i ett tal i lördags sa att ägarna var banditer som sålde sina produkter till överpris.

Maduro menar att elektronikkedjorna har fått importera sina varor billigt med regeringens fasta dollarkurs, och förklarade att staten nu ska tvinga affärerna att sälja varorna till inköpspris.

Strax därefter började tusentals människor köa i flera timmar för att komma över billiga mikrovågsugnar, mobiltelefoner och TV-apparater – produkter som blivit rekorddyra i Venezuela.

Militären har nu tagit över elektronikaffärerna och ska fördela varorna bland de köande. Syftet är, enligt president Maduro, att hålla nere priserna och på så sätt hålla inflationen i schack.