Filippinier i Sverige: Det gör ont

1:48 min

Bland filippinier i Sverige är oron stor för vad som hänt deras anhöriga efter tyfonen Haiyan. Strömavbrott försvårar kommunikationen. Journalisten Jeanina Santiago, som bor i Sverige sedan tolv år, följer med stor sorg rapporteringen från sina vänner i sociala medier.

– Det gör ont. I min Facebook, mina vänner, alla bara säger samma sak: det gör ont.

Sedan i söndags sitter Jeanina Santiago som klistrad framför datorn. På bloggar och Facebook får hon då och då uppdateringar om vad som hänt hennes vänner som befinner sig i de tyfondrabbade delarna av Filippinerna.

– Jag kanske sov vid ett-tiden och sedan vaknade jag i dag vid 4-5 bara för att få mer information.

Ibland dyker någon upp i Facebook-chatten för att sen försvinna igen.

– För en timme sedan har jag fått höra att en kompis till mig som heter Celeste har klarat sig. Men hur många de är i hennes familj vet vi inte. Det blir bara korta berättelser, att de har under en stund kunnat skickat via Facebook eller ringt, men sedan blir det tystnad.

Jeanina Santiago fortsätter att vänta på livstecken från vänner och bekanta. De rapporter som börjar fylla sociala medier vittnar om att behovet av förnödenheter är stort.

– De pratar om stövlar, tält och antibiotika. Många har trampat på glas och spikar. Jag skulle inte klara mig en dag tror jag.