Iran släpper in IAEA

1:45 min

Iran och FN:s atomenergiorgan har kommit överens om att omvärlden ska få större insyn i delar av Irans kärnenergiverksamhet.

Avtalet är ett litet steg framåt, men ändå långt ifrån den stora överenskommelse som diskuterades i helgen.

Det som Iran gått med på i dag är att atomenergiorganet IAEA bland annat ska få friare tillträde till en urangruva och den kontroversiella tungvattenreaktorn Arak som är under uppbyggnad för att se vad det är som pågår där.

Man ska också få mer information om planerade iranska forskningsreaktorer.

IAEA har länge varit missnöjt med att de vägrats insyn i viktiga delar av Irans kärnenergiverksamhet, men nu har alltså regeringen i Teheran gått med på att öppna upp, även om det inte verkar gälla alla anläggningar.

Bakgrunden är att framförallt västländerna misstänker att Iran kan vara ute efter att framställa kärnvapen, och en tungvattenreaktor kan till exempel enkelt användas för att tillverka plutonium till just kärnvapen.

Iran tillbakavisar misstankarna och säger att det bara handlar om vanlig civil kärnkraft.

Allt hemlighetsmakeri har dock ökat misstänksamheten, så dagens avtal kan möjligen skingra lite av osäkerheten. Men det som Iran nu har gått med på är ändå långt ifrån vad som diskuterades i helgen, i förhandlingarna med de fem länderna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland.

Där talade man om en övergripande uppgörelse, som starkt skulle begränsa Irans möjligheter att anrika uran mot att omvärldens tuffa sanktioner mildras. Förhandlingarna avslutades utan att de ledde till något --men samtalen fortsätter på lägre nivå den 20 november.

USA:s utrikesminister John Kerry säger i dag att han hoppas på ett stort avtal med Iran inom några månader. Dagens uppgörelse om ökad insyn kan bidra till att det blir ett bättre samtalsklimat i de förhandlingarna.