Maud Olofsson varnar borgerliga kolleger

Centerledaren Maud Olofsson varnade på torsdagen sina borgerliga kolleger för att föra en socialdemokratisk politik. Olofsson sa att hon hellre är i opposition än att de borgerliga vinner valet utan mandat att förändra den socialdemokratiska politiken.

– Jag vill ha ett mandat för förändring. Jag vill gå in i valrörelsen och ha det mandatet och är det så att jag inte får det mandatet så är jag hellre i opposition än jag sitter och förvaltar en politik som jag inte tror på, sa Maud Olofsson när hon framträdde inför den borgerliga studentföreningen Heimdal i Uppsala.

Maud Olofsson varnade sina borgerliga kollegor för att driva det Olofsson kallar för en socialdemokraterna light-politik, alltså en politik där man accepterar socialdemokraternas verklighetsuppfattning och inte får ett mandat att förändra.

Bara skattestopp?
Det här är något som framförallt diskuterats på borgerliga ledarsidor, alltså att den borgerliga alliansen gör allt för att vinna makten och till och med anpassar sin politik till socialdemokraternas. Nu kommer alltså den varningen också från en partiledare i alliansen.

Ett exempel Olofsson hänvisar till är debatten om skatter där socialdemokraterna flaggat för höjda skatter och folkpartiet svarat med ett skattestopp.

– Ska vi inte kräva skattesänkningar längre, eller ska vi bara säga skattestopp. Ska vi inte utmana socialdemokratin i synen på socialförsäkringar och annat? Ska vi inte utmana socialdemokratin när det gäller rätten att försörja sig själv? Ska vi låta dem sätta dagordningen för att vi inte orkar utmana? Om vi gör oss till sosse-light kommer vi aldrig att ha ett mandat att förändra.

Inlindad moderatkritik
Maud Olofsson pratade i sitt tal om att oppositionen i länder som USA och Danmark försökt vinna makten genom att ta över motståndarsidans politik, men där har oppositionen misslyckats. Det kan tolkas som en kritik mot moderaternas omsvängning mot mitten.

– Det är en uppmaning till alla att våga stå för ett alternativ och inte vara rädda för att tala om det. Det är mer en positiv uppmaning.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".