Europarådet kräver att Sverige arbetar mer mot korruption

1:45 min

Svenskarna har fått en mindre naiv syn på korruption – det säger Europarådet i en ny rapport, där man också kräver att Sverige ska arbeta mer mot korruption, bland annat inom riksdagen.

Sverige har länge klassats som ett av världens minst korrupta länder. Europarådets antikorruptionsenhet GRECO säger nu att det svenska arbetet för att förebygga korruption "i praktiken verkar fungera ganska bra", bland annat på grund av den svenska offentlighetsprincipen och institutioner som Justitiekanslern.

Men efter flera avslöjanden om misstänkt korruption, till exempel muthärvan i Göteborg, anser Europarådet att den svenska allmänheten nu har börjat vakna ur en naiv syn på korruption och hur vanlig den är i Sverige.

"Medvetenheten om riskerna för korruption och intressekonflikter tycks ha ökat de senaste åren", skriver Europarådet i sin rapport. Man hoppas också att den medvetenheten ska fortsätta att öka.

Europarådet förordar nu bland annat att man inför en uppförandekod för svenska riksdagsledamöter. Det skulle göra politikerna mer medvetna om integritetsfrågor, enligt Europarådet, som också vill se tydligare regler för gåvor till riksdagsledamöter och för hur de redovisar sina ekonomiska intressen.

För att minska risken för korruption behövs också förändringar inom det svenska rättsväsendet, anser Europarådet, bland annat åtgärder för att garantera oberoende och integritet hos de nämndemän som är med och dömer i rättegångar. Det kan handla om bättre bakgrundskontroller av blivande nämndemän och att de får utbildning i etik och korruptionsprevention.

Våren 2015 ska Sverige redovisa om och hur man har vidtagit de åtgärder som Europarådet förordar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista