Filippinier kämpar för att överleva efter tyfonen

2:08 min

Tusentals överlevande från tyfonen i Filippinerna försöker nu ta sig ifrån de värst drabbade områdena. I staden Tacloban har desperata människor samlats på flygplatsen i väntan på en väg ut.

De väntar på nästa militärflyg som kan ta dem därifrån. Staden är i ruiner och här saknas allt, mat, rent vatten, mediciner.

Det som fanns i förstörda butiker har för länge sedan plundrats.

Hjälpen måste komma nu, säger Magina Fernandes till tv-kanalen CNN, där hon står med en väska i väntan på flygplatsen.

– Det här är värre än helvetet, säger hon.

Hur många som omkommit är inte klart ännu.

En halv miljon människor har lämnat sina hem, enligt TT.

Den lokala administrationen har också slagits ut av tyfonen.

Alfred Romualdes, borgmästare i Tacloban står i sin sönderslagna stad och berättar för CNN om hur människor söker i ruinerna, vissa efter något att äta, andra efter sina nära som saknas.

– Jag har inte träffat någon som inte förlorat någon familjemedlem, säger han.

Svenska Barnmissionen är en av de hjälporganisationer som finns på plats i Tacloban, och landchefen Thord Dahl berättar på telefon från Manilla om förödelsen. 

– Det är helt förött, det är bara bråte alltihop. Nu försöker man frigöra vägarna, men i går gick det inte ta sig med bil från flygplatsen och till staden. Man får använda helikopter, eftersom man inte kunde ta sig fram.

Thord Dahl berättar hur många kommunikationer som ligger nere, man använder textmeddelanden och ibland lyckas man tala över telefon.

Ännu har inga hjälpinsatser nått de mest avlägsna delarna av Filippinerna. Nu väntas en ny storm dra in över landet, och en ny stormvarning är utfärdad.