Massiv hjälpinsats på väg till Filippinerna

2:07 min

I Filippinerna går det fortfarande inte att se omfattningen av katastrofen efter tyfonen Haiyans härjningar. 1 800 människor är nu bekräftat omkomna, men minst 10 000, kanske många fler, befaras döda. Hjälpbehovet för dem som överlevt är enormt och växer hela tiden. Nu mobiliserar omvärlden stort för att hjälpa till.

Just nu stävar det amerikanska hangarfartyget George Washington i full fart mot Filippinerna, med 5 000 man och över 80 flygplan ombord.

Fartyget väntas vara framme inom 48 till 72 timmar, för att delta i den massiva hjälpinsats som satts i gång av USA och omvärlden.

Pentagon meddelar nu på morgonen att fler hangarfartyg kan komma att sättas in, så att ännu fler militärflygplan kan användas i luftbroar från katastrofområdet till de filippinska sjukhus som klarat sig undan tyfonen, och som står beredda att ta hand om alla sjuka och skadade, vars situation förvärras för varje timme som går.

Redan i natt kom de första amerikanska marinsoldaterna fram till Tacloban. Deras främsta uppgift är att få den förstörda flygplatsen att fungera igen.

USA har historiskt mycket starka band till Filippinerna och filippinier är också den största asiatiska invandrargruppen här.

Oron i den stora filippinska amerikanska kolonin är mycket stor och medierna är fyllda av ständigt nya berättelser om filippinier som inte får kontakt med anhöriga och som organiserar sig för att hjälpa sitt hemland.

Utöver USA:s militärhögkvarter skickar även en rad amerikanska biståndsmyndigheter och hjälporganisationer nu insatser för tiotals miljoner dollar, som avsätts direkt för katastrofen.

En lång rad andra länder och organisationer är också på väg med matpaket, dricksvatten, reningsutrustning, elgeneratorer och förstås medicinsk personal och materiel.

Fältsjukhus, myggnät, antibiotika, tält och kommunikationsutrustning finns bland det som EU, Kina, Australien, Japan, Indonesien, Vatikanen och många andra så fort som möjligt nu försöker få iväg till de hundratusentals som förlorat allt, och som lever under bar himmel och under akut hot i form av sjukdomar, infektioner, hunger och törst.

FN-högkvarteret här i New York har förstås också inlett en massiv hjälpinsats.

FN:s barnprogram, mathjälpsprogram och flyktingprogram dirigerar nu stora resurser till Filippinerna, med livsviktig katastrofhjälp för att om möjligt något begränsa tyfonens förfärliga följder.