Vanligare att barn rekryteras i Syrien

2:02 min

Enligt Rädda barnen verkar det bli vanligare att barn rekryteras som soldater i kriget i Syrien.

Minja Peuchel vid Rädda barnen har träffat flera syriska barn som säger att de flytt just för att slippa bli barnsoldater.

Uppdaterad

Minja Peuschel är rådgivare för barn i krig och katastrof på Rädda Barnen och träffar syriska barn framförallt i flyktingläger i grannländerna.

– Många av dem anger att de har flytt på grund av de inte vill bli rekryterade, säger hon.

Minja Peuschel säger att det är oerhört svårt att veta några exakta siffror, men berättelserna om barnsoldater blir allt vanligare bland de barn hon och hennes kolleger möter.

FN:s särskilda sändebud för barn i väpnad konflikt har också konstaterat att problemet växer i Syrien.

Barn används av Fria syriska armén för att ladda vapen och tranportera mat och förnödenheter på fältet. Barn används också som mänskliga sköldar av regimen.

Men Minja Peuschel på Rädda Barnen säger att rekryteringen av barn till kriget ser annorlunda ut i Syrien jämfört med flera andra krigshärdar. I Syrien är det ofta en släkting eller någon vän till familjen som värvar barnen, utan uppenbart yttre tvång, menar Minja Peuschel.

– Rekrytering i Syrien handlar mycket om att det sker genom någon man känner. Ibland i skolor, ibland är det till och med barn som rekryterar andra barn. Snarare än att det kommer en främmande grupp och bara tvångstar barn. Och att man vädjar till att man ska göra sin plikt och så vidare. Men själva rollen är minst lika svår oavsett vem som rekryterat, säger hon.