Hjälporganisation: Framstegen tar tid

Trots att många hjälporganisationer nu finns på plats i Filippinerna når hjälpen inte fram till alla. Flera av de hårdast drabbade områdena har inte gått att undsätta. Tyska Johanniter Unfall Hilfe är en av de hjälporganisationer som nu försöker hjälpa de mest utsatta.

– Våra fältteam har inte nått de byar de vill nå. Ett team är fast på Leyte. De vill ta sig fram till Tacloban, men blev avrådda från att fortsätta på grund av plundring och anarki, säger Hanni Walter på Johanniter Unfall Hilfe.

Hon koordinerar organisationens insats från Cagayan de Oro på ön Mindanao, som ligger utanför katastrofområdet, tillsammans med en lokal partner.

Hanni Walter berättar att hon bara har haft sporadisk kontakt med sina fältteam, som sinkas av blockerade vägar, förstörda broar och krånglande telekommunikation.

– Det är väldigt mycket väntan för oss, vi kan inte göra så mycket. Vi får göra vårt bästa och försöker ha tålamod.

Uppgiften är att tillgodose nödställda filippiners grundläggande behov: mat, dricksvatten, kläder och läkemedel. Men arbetet på plats beskrivs som ”enormt”.

– Jag tror att framstegen kommer att gå långsamt. Vi försöker vårt bästa för att få fram hjälpen till rätt ställe, säger Hanni Walter.

Hennes kollegor på fältet beskriver omfattningen av tyfonens härjningar som extraordinär.

– De har aldrig varit med om en liknande katastrof, det är svårt att ta in dimensionen av detta.