Miljöriskerna med skiffergasen är stora och klimatnyttan saknas, anser Geert de Cock på miljöorganisationen Food and Water Europe i Bryssel. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

Metanläckor gör skiffergasutvinning till klimatrisk

"Utsläppen av metan är förmodligen väldigt stora"
2:34 min

Intresset för skiffergas som energikälla ökar i Europa. I USA har utvinningen lett till billig energi och minskad import. Men miljöriskerna med skiffergas är inte klarlagda.

Skiffergas har framhållits som bättre för klimatet än kol. Men vid skiffergasutvinningen finns risk för att  metangas läcker till atmosfären. I så fall minskar klimatnyttan, säger Mats Björsell som arbetar med klimatfrågor på Naturvårdsverket.

– Det pratas överhuvud taget ganska lite om klimataspekterna  på skiffergas och pratar man om det så ser man skiffergas som någonting bra, eftersom det kan användas i stället för det smutsiga kolet. Men utsläppen av metan är förmodligen väldigt stora, och är för klimatet sannolikt en stor nackdel, säger han.

I bland annat Storbritannien och Polen finns planer på att utvinna naturgas ur skiffer. Men processen som används för att utvinna skiffergas – hydraulisk spräckning eller fracking – gör det svårt att kontrollera läckande gas, säger Mats Björsell.

– Man skickar ju ner en massa vatten under väldigt högt tryck i borrhål för att spräcka berget, och sedan följer metanen med vattnet upp igen och ska tas om hand. Men sannolikt lyckas man inte ta hand om allt. Sedan, det här vattnet man skickat ner, det kommer upp igen och ska ligga i bassänger för att man ska ta hand om de kemikalier som haft olika funktion nere i berget. Men i det vattnet som ligger i öppen dager i bassänger finns också löst metangas som bubblar upp, säger han.

Det finns olika bedömningar av ur mycket metan som på så vis går ut i luften. Men metan har en kraftfull drivhuseffekt. FN:s klimatpanel  bedömer i sin senaste rapport i höst att metanet är 34 gånger starkare växthusgas än koldioxid, vilket är mer än man tidigare räknat med. 

Enligt gasbranschorganisationen Shale Gas Europe så försöker gasföretagen lösa problemet genom att bygga filter som ska fånga läckande metan. 

Skiffergas utvinns än så länge mest i USA och Kanada, där det lett till fallande energipriser. Det har i sin tur minskat efterfrågan på kol, som också blivit billigare och mer attraktivt för industrin. På det viset riskerar gasboomen att bidra också indirekt till ökade växthusgasutsläpp.

Även om  EU nu diskuterar miljöregler för fracking, så vill europeiska miljöorganisationer hellre ha ett förbud. Geert de Cock på Food and Water Europe i Bryssel säger att det är bättre att utveckla förnybar energi i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".