1 av 2
Även i dag är ett stort antal tåg inställda som en följd av gårdagens tågurspårning. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Ett urspårat godståg spårade ur och orsakade totalstopp i tågtrafiken. Ersättningsbussar har satts in. Foto: Johan Nilsson/TT.

Tågkaoset väntas fortsätta i en vecka

1:30 min

Tågkaoset efter tisdagens tågurspårning vid Södra Station i Stockholm får stora konsekvenser för tågtrafiken. Strax efter klockan 18 började trafiken rulla på ett spår söderut från Stockholms central.

Tisdagens urspårning har under dagen påverkat i princip alla som rört sig i Stockholmstrafiken och väntas även ställa till problem en bit in på nästa vecka, säger Stefan Björkqvist, operativ chef på Trafikverket. Bland annat kommer vagnar och lok att kunna lyftas bort helt först under fredag natt.

– Då kommer vi att se skadans omfattning och sedan påbörja reparationerna. Bärgningen tar flera dagar eftersom tåget står i en tunnel samtidigt som trafik går på spåret bredvid, säger Stefan Björkqvist.

Normalt kör 24 tåg i timmen på den berörda sträckan. Från onsdag morgon kommer bara 10 tåg i timmen att kunna passera där. Det är bara 40 procent av kapaciteten.

På tisdag eftermiddag uppgav Trafikverket att ett av spåren skulle öppnas för trafik vid 16-tiden men tiden sköts sedan upp. Klockan 18.16 rullade det första pendeltåget söderut från Stockholms central mot Södertälje. Bara ett spår är i gång och pendeltågstrafiken mellan Märsta-Södertälje prioriteras. Klockan 18.19 gick den första avgången mot Märsta.

– Ett spår är öppnat nu, och på det går Södertälje-pendeln. Resenärer kommer att kunna nå fjärrtågen från Södertälje och Flemingsberg, säger Lennart Hellsing vid Trafikverkets pressjour.

Pendeltågen från Nynäshamn och Västerhaninge vänder i Älvsjö. Pendeltågen norrifrån vänder vid Stockholm central.

Trafikverket räknar med fortsatt stora förseningar under det kommande dygnet. Först under onsdagsmorgonen väntas ytterligare ett spår öppna för trafik.

– Under morgondagen räknar vi också med att tågtrafiken mot Malmö ska komma igång.

När tågen kan börja rulla på de återstående två spåren är oklart.

Tågen mot Göteborg kommer även att under dagen ledas om över Västerås.

När spåret har öppnats prioriteras pendeltågen. För SL innebär det att man kommer att kunna köra trafik men med betydligt färre tåg än normalt.

– Om ett spår öppnar kommer vi att kunna köra viss trafik men inte i den utsträckning vi brukar, säger Lovisa Åhbom på SL.

Under gårdagen har framförallt sträckan mellan Stockholms central och Älvsjö varit mest utsatt.

– Skillnaden från tisdagsmorgonen är att Södertäljetågen som då bara gick till Älvsjö nu går ändå till Årstaberg där man kan byta till tvärbanan. Det finns också ersättningsbussar mellan Telefonplan och Älvsjö, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör på SL.

För den som ska ta sig hem med kollektivtrafiken hänvisar SL i första hand till tunnelbana och buss.

Resande söderut med pendeltågen kan ta sig till Årstaberg med tvärbanan eller till Älvsjö, först med tunnelbanan till Telefonplan och sedan med ersättningsbuss vidare till Älvsjö.

En alternativ väg för den som ska söderut är att åka via Farsta strand och där byta till pendeltåget.

Tunnelbanan i centrala Stockholm påverkas också eftersom blir större trängsel när många väljer alternativa vägar så SL uppmanar alla som kan att planera sin resa i god tid.

Enligt Trafikverket kommer olycksutredningen att ta tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista