I dag har Ekot berättat om en svensk man som predikar om jihad för pojkar i Syrien. Foto: AP Photo/TT

”Sådant här ska inte barn behöva lyssna på”

1:38 min

I dag har Ekot berättat om en svensk man som predikar om jihad för pojkar i Syrien.

På Migrationsverkets ankomstboende i Märsta träffar vi Amu Ali som nyss kommit till Sverige från Syrien – och som vill försvara att mannen engagerar sig för Syrien. Men när hon ser filmen ändrar hon uppfattning.

Uppdaterad

Amu Ali har svårt att förstå att hon lever. I 25 dygn satt hon, maken och de fem barnen ihopklämda på en lastbil. Nu vill hon försvara att den svenska mannen vi berättat om i dag – han som predikar om jihad för en grupp där  flera är barn – engagerar sig för Syrien. Vi måste ju försvara oss, säger hon.

Men när hon får se filmen skakar hon på huvudet och hennes man Abu griper in.

– Sådant här ska inte barn behöva lyssna på. Det är fel, oavsett vad regimen gör mot oss, säger han.

Amu Ali håller med. Det här strider mot vår religion, mot islam, säger hon. Vår religion förbjuder oss att tala så här till barn, det är fel.

I filmen citerar mannen, som tillhör det Muslimska Brödraskapet, klassiska uttalanden från rörelsen. Han får barnen och de andra i gruppen att säga efter dem. Det här har professorn i folkrätt Said Mahmoudi tolkat som att han uppmanar dem att kriga och försöker rekrytera dem.

– Det är min bedömning från vad jag kan se och höra, säger han. Men det håller inte Abbe-Sofie Roald med om. Hon är islamolog på Malmö högskola.

– Nej, det är inte min bedömning, säger Anne-Sofie Roald.

Hon ser det som en vanlig undervisningssituation hos muslimska brödraskapet.

– Det är klart att man kan se det som obehagligt för det är en helt annan kulturell situation än den vi är vana vid. Men utifrån den erfarenhet jag har från den arabiska världen så är det en helt vanlig undervisningssituation, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista