American Airlines och US Airways ser ut att slås samman. Foto: Susan Walsh/Scanpix.

Grönt ljus för största flygbolaget

Ett nytt flygbolag ser ut att kunna titulera sig världens största. Amerikanska myndigheter ger nu grönt ljus till ett samgående mellan American Airlines och US Airways. Men flygbolagen tvingas gå med på flera uppoffringar.

För att få ett godkännande för affären måste American Airlines och US Airways lämna ifrån sig attraktiva start- och landningsrättigheter på storflygplatser som Reagan National Airport i Washinton och La Guardia-flygplatsen i New York.

Även i Boston, Chicago, Dallas, Los Angeles och Miami ska bolagets trafik minskas till förmån för lågprisbolag, uppger det amerikanska justitiedepartementet.

Uppgörelsen med myndigheterna handlar om att det nya flygbolaget efter samgåendet inte ska få en alltför dominant position på marknaden, och att främja konkurrens.

– Den här överenskommelsen har potential att ändra landskapet för flygindustrin. Genom att garantera större utrymme för lågprisflyg på nyckelflygplatser i USA gör detta att passagerarna kommer att se mer konkurrens, säger amerikanska justitieministern Eric Holder.

Överenskommelsen som offentliggjordes under tisdagen – efter några månaders rättslig tvist mellan staten och de två flygbolagen – kräver ett godkännande av en federal domstol i Washington.

Sammanslagningen av de två flygbolagen väntas sedan ske i december.

– Det här är väldigt goda nyheter och vi är tacksamma till alla som såg till att det blir av, säger Doug Parker, vd för US Airways som kommer att leda det nya bolaget vars namn blir American.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".