1 av 8
Ett sjukt spädbarn på väg att bäras ombord på ett plan på Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 8
Nils Horner på Taclobans flygplats. Foto: Sveriges Radio.
3 av 8
Desperata människor vid Teclobans flygplats försöker komma med flygplan från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
4 av 8
Två amerikanska Osprey-flygfarkoster har landat pa Taclobans flygplats. Borjan pa vad som vantas bli en stor amerikansk hjalpinsats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
5 av 8
Soldater håller koll på folkmassan som väntar på Taclobans flygplats, desperata att komma från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
6 av 8
Kvinna med barn väntar på att få lämna Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
7 av 8
Desperata människor väntar på att få flyga från Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
8 av 8
Ett flygplan med förnödenheter till katastrofområdet lastas på en militärflygplats i Jakarta. Foto: Adek Berry/TT.

Åtta dog när rislager stormades i Filippinerna

Nils Horner: ”Jag såg soldater dela med sig av sitt eget vatten”
2:36 min

Åtta människor krossades när en folkmassa stormade ett rislager i tyfondrabbade Filippinerna. Även om hjälpsändningarna har kommit igång dröjer det innan hjälpen når ut till alla behövande, rapporterar våra korrespondenter som är på plats i katastrofområdet.

I Alangang, som ligger 17 kilometer från den ödelagda staden Tacloban, försökte människor i desperat jakt på mat i ta sig in i ett lager med ris under tisdagen.

En vägg på lagerbyggnaden kollapsade och åtta människor krossades och dog ögonblickligen, säger Rex Estoperez, talesman för landets livsmedelsmyndighet, som handhar statlig rishandel.

Rislagret bevakades av poliser och soldater men de övermannades av folkmassan, som fick med sig över 100 000 säckar ris, sade Estoperez.

Varje säck väger 50 kilo, vilket säger något om hur många människor som måste ha deltagit i stormningen, tillägger han.

– Vår personal fanns på plats men de kunde inte göra något utan att sätta sin säkerhet på spel.

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner har under morgonen landat på flygplatsen i den i stort sett totalförstörda staden Tacloban.

Han berättar att det står hundratals med människor i solen och väntar på transport därifrån.

 En del av de som väntar på flygplatsen har väntat där flera dygn, rapporterar Nils Horner.

 Han träffade bland annat en kvinna som vädjade om hjälp.

 – Vi behöver ris, medicin och vatten, grundläggande saker. Jag vill gråta, berättar hon. Men vi måste tänka positivt.

Flygplatsen är delvis förstörd, trots det landar det stora transportflygplan med förnödenheter, rapporterar Nils Horner som reste till området på ett så fullpackat flygplan att han fick stå i flygplanets cockpit under resan dit.

Ombord på flygplanet fanns hjälparbetare och olika typer av förnödenheter.

Men hjälpen som nu anländer till katastrofområdet har inte nått ut till alla, hela tiden kommer vittnesmål från avlägsna byar. Till och med i staden Tacloban klagar människor över att de inte har fått någon hjälp, berättar Nils Horner.

-Det är svårt att få ut hjälpen. Det kommer in mycket saker, men det är dåliga vägar som delvis är blockerade, berättar Nils Horner.

I Tacloban ligger det fortfarande döda människor i diken. Det är inte högsta prioritet att ta hand om kropparna, utan att istället hjälpa överlevande, rapporterar Nils Horner.

David Carlqvist som just nu befinner sig i staden Cebu i centrala Filippinerna berättar att vädret har blivit bättre. Igår regnade och blåste det mycket och flera flyg till den i stort sett totalförstörda staden Tacloban fick ställas in. Nu har det klarnat och flygplan kan lyfta igen från Cebu, berättar han.

David Carlqvist befinner sig just nu på flygplatsen i Cebu och väntar på att kunna ta sig vidare längre in i katastrofområdet.

– Hjälpen till de drabbade har börjat flygas in i lite större omfattning, jämfört med igår, rapporterar han.

Hur fungerar hjälparbetet?

– Det har varit motstridiga uppgifter. Det finns fortfarande ingen klar bild av läget. Filippinernas president sa igår att dödstalen förmodligen inte kommer att vara så höga, som det sagts tidigare. Det har ju talats om cirka 10 000 döda, men han sa att det handlar om 2 000 till 2 5 00 döda.

Samtidigt är uttalandet lite förvånande, berättar David Carlqvist på en mycket dålig telefonlinje från Cebu. Fortfarande har myndigheter inte fått kontakt med cirka 30 mindre lokalsamhällen. Det innebär att man inte vet om det saknas eller hur många som har omkommit i de områdena.

Det finns fortfarande många människor som behöver sjukvård, mat och vatten.

Det är svårt att nå ut till alla behövande. De filippinska militärerna gör allt de kan, även amerikansk militär har bidragit med framförallt flygplan, berättar David Carlqvist.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".