1 av 9
Ett sjukt spädbarn på väg att bäras ombord på ett plan på Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 9
Många har förlorat sina hem och sina tillhörigheter. Foto: David Guttenfelder/TT
3 av 9
Nils Horner rapporterar från Tacloban. Foto: Sveriges Radio.
4 av 9
Desperata människor vid Teclobans flygplats försöker komma med flygplan från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
5 av 9
Två amerikanska Osprey-flygfarkoster har landat pa Taclobans flygplats. Borjan pa vad som vantas bli en stor amerikansk hjalpinsats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
6 av 9
Soldater håller koll på folkmassan som väntar på Taclobans flygplats, desperata att komma från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
7 av 9
Kvinna med barn väntar på att få lämna Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
8 av 9
Desperata människor väntar på att få flyga från Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
9 av 9
En överlevande efter tyfonen i Filippinerna. Foto: Bullit Marquez/TT.

Direktrapport: Katastrofen i Filippinerna

3:39 min

Sveriges Radios korrespondenter David Carlqvist och Nils Horner finns på plats i Filippinerna där hjälpen långsamt börjar nå fram efter tyfonen Haiyan. Här direktrapporterade redaktionen i Stockholm om läget under onsdagen.

  • Runt 2 500 människor tros ha dött i tyfonens spår
  • Nästan 700 000 har tvingats lämna sina hem
  • 11 miljoner har drabbats av katastrofen

Hanna Birath: Hej och välkomna till dagens direktrapportering kring katastrofen i Filippinerna. Sveriges Radio har två korrespondenter på plats i Filippinerna. Nils Horner har just lyckats ta sig tíll den värst drabbade staden Tacloban och berättar om situationen där.

07:22, 13 November 2013

Hanna Birath: Nils Horner berättar om militärplan som har anlänt till Tacloban med förnödenheter. Samtidigt har många människor tagit sig till flygplatsen för att försöka komma med när planen lyfter igen.

07:23, 13 November 2013

Hanna Birath: – Det har varit våldsamheter i samband med att människor har försökt ta sig fram till flygplanen men nu har det kommit fler soldater som håller ordning. De mest behjärtansvärda väljs och får följa med planen tillbaka till Cebu eller Manila, berättar Nils Horner i P1-morgon.

07:28, 13 November 2013

Hanna Birath: – Det är en otrolig förödelse, med hela byar och samhällen som har utplånats, berättar Nils Horner om vad han såg när han flög in över Tacloban.

07:36, 13 November 2013

Hanna Birath: – Det är omöjligt med kommunikation där just nu. Det finns ingen electricitet men jag har ett nätverk med människor som försöker ta sig sig för att kolla, berättar Gloria Saoy, vars föräldrar bor i ett av de värst drabbade områdena.

07:42, 13 November 2013

Hanna Birath: – Det är kanske 20 flygplan som kommer till en flygplats som har kapacitet för att ta emot tre, berättar Christian Di Schiena, chef för enheten för insatser på MSB i P1-morgon.

07:45, 13 November 2013

Hanna Birath: Enligt Filippinernas president Benigno Aquino är de tidigare uppskattningarna om runt 10 000 döda kraftigt överdrivna, skriver Reuters. Snarare rör det sig om runt 2 500 döda. Men uppgifterna ifrågasätts av hjälparbetare som befarar att siffrorna är högre än vad presidenten anger.

07:54, 13 November 2013

Hanna Birath: Vår korresponent Nils Horner har precis skickat nya bilder från flygplatsen i Tacloban.

08:07, 13 November 2013


Ett sjukt spädbarn på väg att bäras ombord på ett plan på Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Ett sjukt spädbarn på väg att bäras ombord på ett plan på Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

08:08, 13 November 2013


Desperata människor vid Taclobans flygplats försöker komma med flygplan från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Desperata människor vid Taclobans flygplats försöker komma med flygplan från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

08:08, 13 November 2013

Hanna Birath: Många är missnöjda och arga över att hjälparbetet inte har gått snabbare berättar Nils Horner. – Atmosfären här är desperat. Staden är helt förstörd och det ligger fortfarande döda kroppar på gatorna, berättar Nils Horner i Ekot 8.00.

08:18, 13 November 2013

Hanna Birath: I senaste sändningen berättar Nils Horner om hur han ser soldater ge bort sitt eget vatten till barnfamiljer som har samlats på flygplatsen i Tacloban. Lyssna här: http://t.sr.se/HM6q0v

08:52, 13 November 2013

Mikael Kulle: Den officiella dödssiffran i katastrofens Filippinerna har nu justerats upp något av myndigheterna i dag, till 2 275. Antalet skadade är enligt samma myndighet 3 365 och 80 människor saknas.
Filippinernas president tonade alltså i går ned det inledande talet om att 10 000 människor befarades ha omkommit, men det finns också de som påpekat att siffran mycket väl kan stämma eftersom man ännu inte nått fram till flera drabbade områden. Fortsatt stor osäkerhet om katastrofens omfattning, alltså.

09:38, 13 November 2013

Mikael Kulle: Skottväxling ska i dag ha brutit ut i byn Abucay i Tacloban när filippinsk militär konfronterade beväpnade män i samband med att butiker och varulager plundrades, rapporterar tv-kanalen ANC Television. Militären har inte officiellt bekräftat incidenten.

Många desperata människor har i sin jakt på mat sett sig nödgade till plundring, men det finns även farhågor om att kriminella grupper utnyttjar den situation av kaos som infunnit sig efter tyfonen.

09:43, 13 November 2013

Mikael Kulle: Fem dagar efter tyfonens framfart är desperationen bland många hungrande och törstande stor i de drabbade områden. Det rapporteras att överlevande i Tacloban grävt fram vattenledningar, rapporterar Reuters.

"Vi hämtade vårt vatten från en underjordisk ledning som vi slog sönder. Vi vet inte om det är säkert, vi måste koka det. Men vi ha i alla fall något", säger en man enligt Reuters.

09:51, 13 November 2013

Mikael Kulle:
Fler siffror från nationella myndigheter i Filippinerna som beskriver omfattningen av katastrofen utifrån vad vi vet nu:

  • Nära sju miljoner drabbade människor i 41 provinser.
  • 149 756 skadade hus, varav en majoritet beskrivs som helt förstörda
  • 582 303 människor är hemlösa
Det förekommer olika siffror om hur många som förlorat sina hem i katastrofen, men detta är alltså myndigheternas beräkningar.

10:14, 13 November 2013

Mikael Kulle: Japan står redo att skicka upp till 1 000 trupper till Filippinerna för att hjälpa till i räddningsarbetet efter katastrofen, meddelar landet i dag. Styrkorna skulle i så fall skickas med tre stridsfartyg och ett flertal flygplan till hårt drabbade Tacloban.

10:22, 13 November 2013

Mikael Kulle: Ett problem i Tacloban är att flygplatsen förstörts till den grad att ytterst få flygplan kunnat landa nattetid, eftersom landningsbanan saknar ljus. Det har minskat möjligheterna att flyga in förnödenheter och hjälpa människor lämna området. Men amerikansk militär kommer att transportera dit utrustning för att flygplatsen återigen ska kunna användas dygnet runt, rapporterar Fox News.

10:35, 13 November 2013

Mikael Kulle: Bortsett från supertyfonen som drog in över Filippinerna i fredags har 2013 inneburit en genomsnittlig säsong för tropiska stormar, noterar FN i sin årliga rapport. Hittills i år har man räknat till 86 tropiska stormar i världen, rapporterar AP. Det är tre färre än det årliga genomsnittet sedan 1981.

För att en tropisk storm ska räknas som en cyklon eller tyfon krävs vindhastigheter på minst 118 km/h, vilket motsvarar 32,7 m/s. För att ett oväder ska räknas som en supertyfon, vilket Filippinerna drabbades av i fredags, krävs vindhastigheter på 67 m/s.

Haiyan på Filippinerna uppmätte vindhastigheter på 88 m/s.

11:20, 13 November 2013

Mikael Kulle: Strömmen av bilder på förödelsen i Filippinerna är närmast oändlig. Här finns flera bildspel med foton tagna före och efter katastrofen:

11:27, 13 November 2013

Mikael Kulle: En massbegravning av offer för tyfonen stoppades i dag i Tacloban, uppger stadens borgmästare för nyhetsbyrån AFP. Skottlossning ska ha uppstått när ett flertal kroppar skulle begravas, vilket gjorde att man avbröt begravningen. Det är inte känt vem som öppnade eld.

11:30, 13 November 2013

Mikael Kulle: De två plan från Sverige som är på väg med hjälputrustning till Filippinerna väntas landa i natt.

"Det pågår en febril aktivitet för att se till att de kan landa på rätt ställe", säger Ann-Charlotte Zackrisson på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) till TT.

Lasten består av tre basläger, sambands- och kommunikationsutrustning och fordon.

11:51, 13 November 2013

Mikael Kulle: Svenska UD fortsätter i dag att söka kontakt med svenskar i Filippinerna som man inte har lyckats nå. Enligt UD:s presstjänst försvårar dåliga telefonförbindelser och andra kommunikationsmöjligheter arbetet.

11:57, 13 November 2013

Mikael Kulle: Vår korrespondent David Carlqvist finns just nu på flygplatsen i Tacloban, där det tydligt syns hur desperat situationen är.

"Man märker hur desperata människor är att få komma härifrån. Jag pratade med en kvinna som suttit här med sina fyra små barn i tre dagar. Hon visste fortfarande inte när hon skulle komma härifrån", rapporterar David Carlqvist.

12:07, 13 November 2013

Mikael Kulle: De senaste timmarna har hjälpsändningar kontinuerligt kunnat flygas in till Tacloban, rapporterar David Carlqvist vidare.

"Det är filippinska militärflygplan, men kanske framför allt amerikanska. Det är amerikanska flygvapnet som tagit kontroll över flygplatsen, de dirigerar trafiken. Sedan de tog över har det börjat flyta mycket smidigare här."

12:10, 13 November 2013

Mikael Kulle: Kirurgen Johan von Schreeb från Läkare Utan Gränser landade i Manilla för några timmar sedan och möttes av starka känslor redan på flygplatsen.

"Folk är väldigt emotionellt engagerade. Jag har blivit stoppad flera gånger när jag gått runt i min Läkare utan gränser-tröja. Folk börjar gråta och tacka för att vi är här", säger han till Ekots Mona Hambraeus.

12:13, 13 November 2013

Mikael Kulle: Ett litet rangligt bord står nu uppställt vid den delvis förstörda flygplatsen i Tacloban. Där kan den som har råd köpa en biljett till reguljära flygningar bort från staden, och slippa vänta i trängseln på övriga plan. "En kaosartad scen", rapporterar vår korrespondent David Carlqvist.

12:33, 13 November 2013

Mikael Kulle: Enligt uppgifter tidigare i dag är det 29 små samhällen i de tyfondrabbade områdena i Filippinerna som ännu inte nåtts av myndigheternas hjälpinsatser.

12:35, 13 November 2013

Helena Jönsson: Ett annat exempel på den plundring som pågår i tyfonens spår, berättar the Inquirer om.
En kvinna från det katastrofråd som finns i provinsen Samar i västra Filippinerna berättar om att boende i staden Sta. Margarita hörde varningar om att en stor flodvåg var på väg in.
Människor i staden flydde upp på höga höjder bara för att upptäcka att larmet var falskt och att deras hus blivit rånade under tiden.

13:11, 13 November 2013

Mikael Kulle: Myndigheterna i Filippinerna fortsätter att revidera upp siffrorna över antalet döda och skadade. 2 344 människor är nu bekräftat omkomna, medan 3 804 skadats.

14:08, 13 November 2013

Mikael Kulle: "Det här är den största logistiska insatsen i Filippinernas historia, vi har aldrig gjort något liknande tidigare."

Kabinettsekreterare Rene Almendras i Filippinerna till brittiska BBC.

14:28, 13 November 2013

Mikael Kulle: För att hjälpa de drabbade i Filippinerna har svenskarna hittills skänkt 2,9 miljoner kronor till Radiohjälpen, 7,5 miljoner till Röda Korset och 2,7 miljoner till Rädda barnen, rapporterar TT.

14:31, 13 November 2013


Evakueringarna från flygplatsen i Tacloban fortsätter nu även efter mörkrets inbrott. Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio.

Evakueringarna från flygplatsen i Tacloban fortsätter nu även efter mörkrets inbrott. Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio.

14:43, 13 November 2013


Så här såg det ut i Tacloban tidigare i dag när människor evaukerades med amerikanskt stridsflyg. Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio.

Så här såg det ut i Tacloban tidigare i dag när människor evaukerades med amerikanskt stridsflyg. Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio.

14:47, 13 November 2013

Mikael Kulle: Antalet svenskar som UD försöker få tag på i Filippinerna efter tyfonen varierar hela tiden, i takt med att man når fram till vissa och tvingas lägga till personer som anhöriga inte hört ifrån.

UD vill inte kalla dessa personer saknade, utan "personer som man inte kunnat nå."

"Det är färre än 100, men om det är ett 20-tal, 30-tal eller 40-tal kan jag inte säga. Vi hoppas att man kan nå fram till fler i takt med att telefonförbindelser börjar fungera igen", säger Catarina Axelsson på UD:s pressjour till Ekot.

14:58, 13 November 2013

Mikael Kulle: "Tacloban är en spökstad, med många döda kroppar."

Överlevaren Maja berättar om det desperata läget i staden för Sveriges Radios korrespondent Nils Horner.

15:27, 13 November 2013

Mikael Kulle: "Pengarna har tappat sitt värde. Det värdefulla nu är mat, speciellt ris."

Kenith N Casas, brandinspektör i Tacloban, till TT:s utsände.

15:41, 13 November 2013


Folkmassan är desperat att fly från helvetiska Tacloban, där döda kroppar fortfarande ligger på fälten. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Folkmassan är desperat att fly från helvetiska Tacloban, där döda kroppar fortfarande ligger på fälten. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

15:59, 13 November 2013

Mikael Kulle: "Det är barn som rotar efter mat i bråten, barn som sitter och håller krampaktigt i de få ägodelar de lyckats rädda, med blanka blickar och uppenbarligen väldigt påverkade av vad de fått uppleva."

Rädda barnens personal i Filippinerna vittnar om till synes ensamma barn efter tyfonen, säger Ylva Sperling för Ekots Mona Hambraeus.

16:25, 13 November 2013

Mikael Kulle: Det närmar sig nu midnatt i Filippinerna och det är tid för oss att avrunda denna direktrapportering. Tack för att ni följt med, vi fortsätter förstås att rapportera senaste nytt på www.sverigesradio.se.

16:43, 13 November 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista