Fortsatta störningar i tågtrafiken

1:40 min

Tågtrafiken fortsätter att påverkas kraftigt efter urspårningen i Stockholm i tisdags. Sträckan där olyckan inträffade besiktigades så sent som i fredags.

Under onsdagen var endast ett spår är öppet för trafik mellan Centralen och Stockholms södra, vilket medför att pendeltågstrafiken körs med reducerad kapacitet till och med nästa vecka.

Den sträcka där olyckan skedde besiktigades så sent som i fredags, berättar Jan Pettersson, underhållschef på Trafikverket.

– I den besiktningen ingår det att kontrollera att hela anläggningen är i det skick den ska vara för att vi ska kunna trafikera banan på ett säkert sätt, säger Jan Pettersson.

Fann ni några brister?

– Nej, den visade inte på att det fanns några brister, säger Jan Pettersson.

Trafikverket räknar med att det kommer att ta runt en vecka att bärga alla delar av godståget och reparera den skadade rälen.

Pendeltågen på linjen Södertälje-Märsta samt Nynäshamn-Bålsta går som vanligt och enligt Trafikverket prioriteras pendeltågen.

För övrig tågtrafik kan det innebära förseningar, omledningar och inställda avgångar.

Förhoppningen är att ytterligare ett spår ska kunna öppnas under onsdagsförmiddagen.

– Bärgningen pågår för fullt just nu och vid 14.00 hoppas vi kunna öppna ett spår till. Det ger mer stabilitet i trafiken men vi kan fortfarande bara köra 15-16 tåg per timme, säger Lennart Hellsing på Trafikverkets presstjänst.

Det var vid sjutiden på tisdagsmorgonen som ett godståg spårade ur och skadade flera pelare i tunneln mellan Stockholms central och Södra station.

Olyckan fick stora konsekvenser för kollektivtrafiken.

Alla tåg söder om Stockholms central påverkades av urspårningen och runt 25 000 resenärer påverkades.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar och utredningen beräknas ta tre månader.