Ortsbor i Zurawlow är oroliga för miljöeffekterna av gasutvinningen. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

Oro över investeringar i skiffergas

1:41 min

Investeringarna i skiffergas ökar oroväckande snabbt med tanke på bristen på kunskap om miljöeffekterna av utvinningen. Den slutsatsen drar FN i en rapport som gjorts i samarbete med över tusen internationella finansiella institutioner.

Grafik: Så utvinns naturgas med "fracking"

Sasja Beslik på Nordea ingår i den arbetsgrupp som tagit fram rapporten om skiffergassektorn.

 – Investeringarna i den här sektorn går så snabbt att myndigheterna inte hinner med att reglera det här. Bolag får licenser trots att vi inte vet hur stora konsekvenser det kommer få längre fram för miljön, säger Beslik.

Omkring 60 stora företag har ingått i den undersökning som FN och delar av den internationella finanssektorn gjort tillsammans.

De flesta bolagen som granskats hör hemma i USA där intresset för skiffergas ökat lavinartat de senaste åren.

I rapporten framgår att sektorn präglas av dålig insyn och brist på miljöregler. Investerarna står inför ett dilemma, är det hållbart att satsa på skiffergas när det finns så många frågetecken kring dess eventuella negativa effekter?

– Vi känner oss vilsna eftersom det inte finns något regelverk, säger Sasja Beslik som är chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

Banken investerar inte direkt i några skiffergasprojekt men däremot i bolag som finns i branschen. Han är inte säker på att Nordea kommer att fortsätta med det eftersom det kan betyda stora ekonomiska risker att investera i företag som inte tänker på miljön.

– Vi kan fortsätta investera under förutsättning att vi får den information som krävs för att vi ska kunna göra en riskbedömning. I dagsläget får vi inte den informationen, säger Beslik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista