Hyresrättslägenheter på Södermalm i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Boverket: Låga hyror bidrar till bostadsbrist

"Vi är inte överraskade"
1:31 min

För låga hyror på hyresrätter gör att det saknas 40 000 lägenheter, framförallt i Stockholm och Göteborg. Enligt en ny rapport från Boverket kostar systemet med bruksvärdeshyror samhället 10 miljarder om året.

– De som har turen att komma över en hyreslägenheter till förmånligt pris de har ju en slags indirekt subvention och det leder till  inlåsningseffekter. Det finns andra som skulle vara ännu gladare för just den lägenheten än vad just de som har lägenheten är glada, säger Bo Söderberg, analyschef på Boverket.

Just det här är det är vad Boverkets nya rapport går ut på - när hyrorna inte sätts på efter marknadspris kommer människor inte att välja bostad efter behov utan bo kvar där de bor bara om hyran är låg trots att det kanske är dags att flytta för att livet förändrats.

Bruksvärdessystemet gynnar de som redan har en lägenhet och missgynnar dem som inte har.

Bo Söderberg är noga med att poängtera att systemet kanske är bra ändå, av andra politiska, skäl men att verket bara räknat ut kostnaden och effekterna.

Boverket utgår från att om någon slipper betala vad en bostad är värd, då är det en välfärdsförlust för samhället. En förlust på hela tio miljarder kronor, enligt verkets nationalekonomiska beräkningar.

Det här håller branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige helt med om. Reinhold Lennebo, är vd  där.

– Vi är inte överraskade för det här har vi sagt länge, men det är intressant att  experter säger detta, gång på gång. Och det tycker på att man måste kanske göra någonting åt bruksvärdessystemet nu, säger han.

Men  Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen är kritisk.

– Alla länder på hela jorden som har marknadshyra, de har också en subventionerad hyressektor, alltså social housing, som också kostar samhället en himla massa pengar, så de här teoretiska modellerna tjänar egentligen inget verkligt syfte. Jag tycker att de gör inspel i en ganska infekterad politiskt debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".