En man sköts ihjäl av polis efter ett bråk på ett flyktingboende i Värmland. Foto: Linn Malmén/TT.

Asylsökande man sköts ihjäl av polis

1:49 min

Den man som sköts till döds av polisen i går kväll var asylsökande och hade precis kommit till Migrationsverkets boende i Geijersholm utanför Hagfors. Just nu pågår en teknisk undersökning av platsen.

Flera boende fanns i närheten när mannen sköts, däribland Ali.

– Jag hörde en smäll och jag öppnade fönstret och såg människor, säger Ali som bor på Migrationsverkets asylboende till P4 Värmland.

En kniv har hittats på platsen, men än så länge är det oklart om den tillhör den man i 45-årsåldern som sköts till döds av polisen vid 21-tiden igår kväll.

Lena Norberg bor i närheten och fick av sin dotter reda på att någon skjutits.

– Det var tjej som sa att det var skottlossning väldigt nära. Det är väldigt otäckt tycker jag, säger hon.

Polisen genomsöker nu området bland annat med metalldetektor för att om möjligt kunna rekonstruera händelseförloppet. Informationen ska sedan användas när en åklagare avgör om det finns grund för misstankar om tjänstefel.

En polisman sköt två skott efter att de ryckt ut på ett larmsamtal från boendet. På platsen fanns mannen som enligt polisen var beväpnad, berusad, och upprörd. När polisen närmade sig ska mannen ha gjort utfall med kniven, och han sköts först med ett skott, sedan ett annat som var dödande.

Polisen kommer om en stund att hålla en presskonferens om händelsen. Jonas Hallin är kriminaltekniker på Örebropolisen, som kallats in särskilt eftersom den som sköt var polis.

– Vi har inga känslomässiga band till det här, utan vi gör det vi alltid gör, dokumenterar det här kliniskt, säger Jonas Hallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista