Barn hårt drabbade av tyfonen

1:59 min

Vid naturkatastrofer drabbas barn oftast hårt, och Rädda Barnen gör nu en stor insats för att lindra lidandet i Filippinerna. Ännu har man inte fått klart för sig hur många barn som blivit föräldralösa, men personal på plats vittnar om till synes ensamma barn, berättar Ylva Sperling på Rädda Barnen.

 – Barn som rotar efter mat i bråten, barn som sitter och håller krampaktigt i de få ägodelar de lyckats rädda, med blanka blickar och uppenbarligen väldigt påverkade av vad de fått uppleva, berättar Ylva Sperling på Rädda Barnen.

Rädda Barnen hade personal på plats i de tyfondrabbade områdena redan innan ovädret drog in, och de har i ett tidigt skede kunna rapportera om skador och vilka hjälpbehov som finns.

Det handlar och mat, vatten och tak över huvudet, men för barnens del är det också viktigt att återfå trygghet efter det som hänt, säger Ylva Sperling.

– Vi sätter upp så kallade barnvänliga platser, en säker plats där de kan leka. Det är viktigt för deras återhämtning att kunna återfå en rutin i vardagen och ha en plats där de kan träffa trygga vuxna och andra barn.

Det är många i Sverige som skänker pengar till de drabbade i Filippinerna, men hjälporganisationerna kämpar fortfarande med att kunna ta sig fram till de områden som tyfonen slog hårdast mot.

Vägar och andra transporter är förstörda, och många har fått vänta i huvudstaden Manila på vidaretransport. Kirurgen Johan von Schreeb från Läkare Utan Gränser möttes av starka känslor redan på flygplatsen.

– Människor är väldigt emotionellt engagerade. Jag har blivit stoppad flera gånger när jag går runt med en Läkare Utan Gränser-tröja, folk börjar gråta och tackar för att vi är här. Man kraftsamlar verkligen här för att hjälpas åt, och det är stora fraktflyg som hela tiden landar här så man känner verkligen att det är något på gång.