Regering och riksdag måste se över finansieringen av skolan, tycker Göran Arrius, som kandiderar till fyra nya år som Sacoordförande. Foto: Anders Jelmin

Sacokongress om skolans finansiering

"En helt oacceptabel utveckling"
1:55 min

Akademikernas centralorganisation, Saco, inleder sin kongress i dag. Utbildning är en fråga och ordförande Göran Arrius vill bland annat göra om skolpengen så att mer pengar går till utsatta elever. Andra frågor som ska diskuteras på Saco-kongressen är bland annat en tredelad föräldraförsäkring, större regioner, sänkt skatt på arbete och höjd pensionsålder.

– En sak som oroar mig mycket det är att Sverige håller på att bli ett mer uppdelat samhälle, kanske speciellt på utbildningsområdet, säger Göran Arrius.

Vad vill du göra åt skolpengen?
– Jag tror att man måste titta på att de områden som har speciella problem behöver ha mer resurser för att alla ska ha en chans att gå igenom skolan med godkända betyg.

Regering och riksdag måste se över finansieringen av skolan, tycker Göran Arrius, som kandiderar till fyra nya år som Sacoordförande. Han tycker att det behövs en bättre statlig insyn i hur skolpengen fördelas, som det är i dag leder systemet till en mer ojämlik skola där många elever misslyckas.

– Det har ju blivit så, i och med att skolpengen följer eleverna, att vi har sett exempel på att skolor väljer ut bara de duktiga eleverna för att de ska gå i deras skolor. Och det ser jag som en helt oacceptabel utveckling, säger Göran Arrius.

Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, är en del av den fackliga rörelsen som växer när andra delar krymper. Nu har Saco omkring 650 000 medlemmar, och 101 ombud samlas till två dagars kongress i Stockholm.

Ett samhällspolitiskt program kallat Akademikernas ansvar ska antas. Bland annat en tredelad föräldraförsäkring, större regioner, sänkt skatt på arbete och höjd pensionsålder ska diskuteras.

Just nu pågår vad som kallas omställningsförhandlingar mellan fack och arbetsgivare på tjänstemannasidan. Det handlar bland annat om vilka regler som ska gälla för den som blir uppsagd.

Göran Arrius vill se omställningskonton dit parterna avsätter pengar.

– Att vi, kongressen, i alla fall ställer oss positiva hoppas jag till att vi ska ha någon form av hjälp till omställning för dem som behöver byta karriär en, två eller tre gånger i livet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".